Депутати не схвалили нові звання та зміну статутів

Депутати не схвалили нові звання та зміну статутів

Сьогодні, 26 лютого, Верховна Рада не знайшла достатньої кількості голосів для схвалення законопроектів щодо введення нових сержантських звань та внесення змін до Статутів ЗСУ.

Також народні депутати не включили до порядку денного проект №10008 про реформування військових комісаріатів (За-153), який був поданий замість проваленого законопроекту № 9285.

Першим голосувався законопроект №6372, що передбачав зміну військових звань сержантів відповідно до стандартів НАТО та у зв'язку із запровадженням у Збройних Силах України нової сержантської вертикалі, зокрема головних сержантів підрозділів, частин, родів та видів військ, посад штабних сержантів в управліннях усіх рівнів та ін.

Крім того, зміна назв військових звань розглядається як один з кроків відмови від радянських стереотипів, новий перелік був розроблений на основі стандартів, прийнятих в країнах-членах НАТО та передбачав такі нові звання, як головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант та головний майстер-сержант.

Депутати не підтримали розгляд проекту за скороченою процедурою (За-43 голоси) та прийняття його за основу (147 голосів). Також не знайшли достатньо голосів за повернення на доопрацювання (163 голоси) і направлення на повторне перше читання (166 голосів).

За результатами голосування законопроект відхилено.

Також парламентарії розглянули і обговорили два законопроекти про внесення змін до деяких законів України з питань проходження військової служби за №№7549 і 7549-1. За результатами голосування обидва законопроекти не набрали голосів і теж були відхилені.

Законопроект №7549 передбачав внесення змін до Статутів ЗСУ щодо уточнення повноважень та обов'язків, зокрема командира та інших посадових осіб бригади (наразі у статутах відсутні), головних сержантів та головних старшин підрозділів військових частин, сержантів з матеріального забезпечення, а також легітимізації вітання «Слава Україні! – Героям слава!» (вітання вже схвалено іншим законом минулого року).

Законопроект №7549-1 стосувався лише військових вітань, а у зв'язку із тим, що відповідні зміни вже були внесенні, розгядався лише тому, що цього вимагає процедура.

Після голосування виступив народний депутат Іван Вінник, секретар комітету з питань нацбезпеки і оборони, який заявив, що народні депутати зривають прийняття законопроектів з блоку національної безпеки та оборони через початок передвиборчої кампанії та інформаційні приводи в публічному середовищі.

Він зазначив, що з чотирьох законопроектів був схвалений лише один, який передбачає допуск іноземних континнгентів на територію України, й то лише тому, що політичні сили розуміють, що у разі його провалення буде зруйнована система підготовки підрозділів ЗСУ за допомогою країн-партнерів, і деякі кандидати в президенти отримають тавро проросійських сил.


Читати також:Нові звання, збільшення контрактів пілотам, соцзахист – що розглядатиме Верховна Рада цього тижня

Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook