Сержантам обмежать доступ до офіцерської кар'єри

Сержантам обмежать доступ до офіцерської кар'єри

Міністерство оборони підготувало законопроект, яким буде суттєво обмежена можливість сержантів та старшин отримати офіцерське звання та зробити відповідну кар'єру.

Мова йдеться про проект № 9454, яким також планується збільшити мінімальний термін контракту для військових пілотів удвічі – до 10 років, щоб затримати їх на службі – про це Ukrainian Military Pages вже писали детально тут.

Законопроект № 9454 позиціонується як такий, що має на меті дати можливість укомплектувати ЗСУ на 10 000 осіб, за рахунок призупинення військової служби дезертирів, та визнання їх посад вакантними. Інші зміни, які пропонуються, або згадуються дуже рідко (терміни контрактів пілотів), або взагалі ніде не згадуються.

Такою новелою зокрема, є зміна вимог для сержантів, які мають право отримати офіцерське звання та зробити відповідну кар'єру.

Якщо до цього сотні сержантів, що мають бойовий досвід та вищу освіту щорічно проходили курси підготовки та отримували звання молодшого лейтенанта, заповнюючи ваканті посади молодших офіцерів у військах, то у разі прийняття законопроекту курси зможуть проходити винятково прапорщики (мічмани).

Текст статті 20 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» зі змінами (виділено):

1. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби:

особи сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які здобули вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра, пройшли (у разі потреби) курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності, та мають військові звання не нижче “прапорщик” (“мічман”), у тому числі ті, які проходять службу у військовому резерві, з одночасним присвоєнням первинного військового звання офіцерського складу, – на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;

Натомість Міноборони пропонує запровадити при ВВНЗ офіцерські курси (терміном 1 рік) для призовників, військовозобовя'заних, резервістів та військовослужбовців, віком від 20 до 30 років, що мають вищу освіту:

військовослужбовці, резервісти, військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу, громадяни призовного віку, особи, які здобули вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра, віком від 20 до 30 років та які успішно завершили курс військової підготовки офіцерського складу у вищому військовому навчальному закладі – на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;

Нагадаємо, що у вересні 2018 року у Національній академії сухопутних військ, стартував пілотний проект з річних курсів підготовки офіцерів для осіб, що мають вищу освіту.

Законопроект № 9454 повинен був проголосований у Верховній Раді сьогодні, 5 лютого, але народні депутати не змогли ухвалити порядок денний сесії, і відповідно його розгляд відкладено. У вівторок крайній термін, коли депутати можуть дійти згоди щодо порядку денного.

Крім того, депутати провалили голосування за друге читання законопроекту №9285, щодо створення територіальних центрів комплектування та соцпідтримки на базі військкоматів.


Читати також:Чому український солдат або сержант не зможе дослужитися до пенсії – колізії законодавства