Катастрофа з фінансуванням ДПСУ, прикордонники масово звільняються, винний Порошенко – Сергій Дейнеко

прикордонна служба

Керівник Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко повідомив, що ситуація з грошовим забезпеченням відомства надскладна, недофінансування сягає майже мільярда гривень.

Про це він розповів в інтерв'ю BBC News Україна.

«На даний момент борги щодо невиплати підлеглим грошової допомоги на оздоровлення, які накопичилися, становлять 291,4 млн гривень. Тобто прикордонники з березня місяця не отримують цю допомогу. Така ситуація призвела до підвищення соціальної напруженості. Учора я сказав, що ніхто ні за яких умов не отримає цю допомогу – ні в адміністрації, ні в регіональному управлінні чи управлінні прикордонного загону. Бо грошей немає. А от відділ прикордонної служби, який несе службу безпосередньо з охорони державного кордону – однозначно. Бо забрати в цих людей в мене не підніметься рука», – відмітив Сергій Дейнеко.

Цікаво, що проблему він вбачає ні в керівництві служби, яка має окремий бюджет, чи у Міністерстві внутрішніх справ, до структури якого входить служба, а у тому, що 2019 рік був виборчий, а винуватий у недофінансуванні попередній президент Петро Порошенко.

У нас було два тури президентських виборів, деякі політики розраховували на підтримку військових. Вони обрали відомий слоган "Армія, мова, віра". П'ятий президент Петро Порошенко обіцяв прикордонникам підняти зарплату на 30%, як і всім іншим військовим. Тільки в інших структурах виявився кращий запас міцності, як наприклад, у Міністерства оборони.

Адже рішенням Степана Полторака (міністр оборони – ред.) двічі піднімалася винагорода за участь в ООС. На лінії зіткнення військовослужбовець ЗСУ отримує щомісячну доплату в 17 000 гривень. Прикордонник отримує 10 000 гривень. На другій лінії військовослужбовець Збройних Сил отримує 6 500 гривень, прикордонник – 4 500.

Варто зауважити, що розмір винагороди за участь в ООС для військовослужбовців ДПСУ, визначається наказом Міністра внутрішніх справ від 18 березня 2016 року №188.

Нагадаємо, що в Збройних Силах України з 1 січня 2019 року відбулось підвищення грошового забезпечення військовослужбовців у середньому на 30%. Також з нового року було підвищено грошове забезпечення військових Національної гвардії України.

«Заборгованість по винагороді за ООС перед особовим складом, який несе службу в зоні ООС, складає з 1 березня 159 млн грн. І ця сума тільки накопичується», – сказав Сергій Дейнеко. Він висловив повагу до військовиків ЗСУ та інших військових формувань, які несуть найбільші людські втрати, але і нагадав про 70 прикордонників, які віддали своє життя за незалежність держави. «Поділяти військових, на мій погляд, некоректно», – наголосив Голова ДПСУ.

Сергій Дейнеко

У ході розмови Сергій Дейнеко також сказав, що схиляє голову перед підлеглими, які служать з перевантаженням, але не розбіглися і продовжують охороняти кордон.

Дуже важка ситуація, адже я доводжу до підлеглих завдання і позицію президента України, який щиро хоче змін в країні, побороти корупцію на всіх рівнях, припинити розкрадання держбюджету, вимагає від нас зробити все, аби знищити контрабанду як явище.
Серед найбільш болючих питань сьогодні – забезпечення паливно-мастильними матеріалами. Сергій Дейнеко вже встиг побувати в Туреччині, Латвії, до України приїздив керівник прикордонного відомства Литви, також він бачився із колегою з Білорусі.
І я питаю їх про те, що мене турбує найбільше. От коли я був у Латвії, мене привезли на ділянку латвійсько-російського кордону. Ми були на підрозділі, який охороняє 23 кілометри ділянки кордону. І коли я запитав, а скільки літрів пального вони витрачають на місяць для охорони ділянки у 23 кілометри, то отримав відповідь, що від 1 300 до 1 500 літрів.

Для порівняння ми, на жаль, можемо максимально забезпечити для такого ж підрозділу 300 літрів. Можна охороняти державний кордон також по-різному, але якщо бути чесними, то треба або зменшити ділянку в чотири рази, або дати людей в чотири рази більше. Або просто мої підлеглі служать з таким перевантаженням, що я схиляю перед ними голову, що вони не розбіглися, а охороняють кордон.

«Ця ситуація не може залишатися такою і надалі. Я намагаюся всі ці питання вирішувати в Офісі президента, в МВС, яке є розпорядником коштів», – відмітив він.

Нагадаємо, що Ukrainian Military Pages вже писали про катастрофічну ситуацію у прикордонній службі із укомплектуванням військовослужбовцями за контрактом, яка була вимушена збільшити набір на строкову службу, щоб заповнити некомплект на кордоні.

Керівництвом ДПСУ було прийнято рішення всіх контрактників направити для служби на пункти пропуску, а охорону кордону здійснювати солдатами строкової служба, але як ми повідомляли, набрати потрібну кількість призовників теж не вдалося, хоча всі й доповіли про виконання плану призову на 100%.