Термобаричні гранати РГТ-27 прийнято на озброєння ЗСУ

Термобаричні гранати РГТ-27 прийнято на озброєння ЗСУ

Ручні термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2 призначені для комбінованого ураження живої сили противника в укриттях прийнято на озброєння Збройних Сил України.

Нові гранати прийнято на озброєння торік, разом із 34 іншими зразками озброєння і техніки.

Гранати РГТ-27С, РГТ-27С2 (або GHTB-27 - hand thermobaric grenade) виробництва державного підприємства «Спецоборонмаш» (раніше ДП «Машинобудівна фірма «Артем») призначені для комбінованого ураження живої сили противника в укриттях різного типу, на відкритій місцевості, а також для виведення з ладу автомобільної та легкоброньованої техніки.

Вперше вони були презентовані на загал під час показу нових зразків озброєння на полігоні в Чернігівській області у 2017 році. Журналісти Ukrainian Military Pages також мали змогу їх побачити та ознайомитися з їхніми характеристиками на виставках «Зброя та Безпека».

Термобаричні гранати РГТ-27 прийнято на озброєння ЗСУ Термобаричні гранати РГТ-27 прийнято на озброєння ЗСУ Термобаричні гранати РГТ-27 прийнято на озброєння ЗСУ

Під час вибуху граната створює на чотири секунди вогняну хмару об‘ємом 13 м3, де температура сягає 2500-3000°C, що дозволяє не лише знищувати живу силу, але і виводити з ладу легкоброньовану техніку. «Квадратний» варіант гранати дозволяє наприклад встановити її на об'єкті ураження за допомогою магніту чи клейкого елементу.

Характеристики ручної термобаричної гранати РГТ-27С, РГТ-27С2

Маса гранати без запалу, г – не більше 600
Маса термобаричної суміші, г – не більше 310
Маса розривного заряду, г – не більше 32
Час переведення в бойове положення, с – 3
Дальність кидка, м – не менше 20
Висота/Ширина вогняної хмари, м – 2 х 2,8
Час існування вогняної хмари, с – 4
Орієнтовна температура в зоні вибуху,°C – 2500-3000
Площа суцільного ураження, м2 – 5
Об'єм суцільного ураження у приміщенні, м3 – 13

Термобаричні гранати РГТ-27 прийнято на озброєння ЗСУ