У ВМСУ новий проєкт катерів – частина агрегатів вже у металі

ракетний катер

Військово-Морські Сили ЗС України незабаром планують розпочати будівництво нового типу катерів вітчизняного проєкту, причому частина агрегатів начебто вже є в металі.

Про це розповів командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко під час церемонії випуску офіцерів Інституту Військово-Морських Сил, повідомляє Думская.

Нещодавно мені представили проєкт нового українського катера. Його особливість в тому, що він спроектований без ризиків – всі комплектуючі українського виробництва, деякі агрегати є в металі

Нагадаємо, що вже кілька років минуло, як ВМСУ збиралися розпочати будівництво ракетних катерів спочатку проєкту «Лань» від державного Дослідно-проектного центру кораблебудування (ДПЦК), потім від приватного заводу «Кузня на Рибальському», якій переробив «Лань» на «Веспу». Але в результаті жоден з проєктів не був втілений у металі.

Також адмірал розповів, що незабаром флот почне ремонтувати одиниці, що постраждалі в бою 25 листопада 2018 року в Керченській протоці і були захоплені росіянами.

«Катер і буксир («Нікополь» і «Яни Капу») вже на наступному тижні відправляться на завод, другий катер, «Бердянськ», стане на ремонт трохи пізніше. Справа в тому, що ми довго чекали результатів балістичної експертизи. Вона була проведена на позаминулому тижні. Були зняті фрагменти броні, уламки снарядів – всі ці докази будуть фігурувати в міжнародних судах, як і куля від снайперської гвинтівки, випущена по нашому літаку Ан-26 в лютому 2017 року», – повідомив командувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко.

фото носит демонстраційний характер