Міноборони згортає роботу Офісу реформ?

Проєктний офіс реформ Міноборони України

Проєктний офіс реформ, консультаційно-дорадчий орган при Міноборони, що поєднує фахівців з волонтерського та бізнес-середовища, раптом стикнувся з блокуванням своєї роботи.

Про це заявила очільниця офісу Олеся Фаворська. Далі пряма мова.

Як керівник Проєктного офісу реформ Міністерства оборони України маю проінформувати громадськість про останні події, які склалися навколо інституції. Спробую максимально нейтрально і поки без оцінок.

Зазначу лише, що наразі робота Офісу реформ МОУ є фактично заблокованою:

  • з 16 березня 2020 року Проєктному офісу реформ за дорученням державного секретаря Міноборони наказано звільнити використовуване досі приміщення та переміститися в інше військове містечко. Фактично, таким чином були ускладнені комунікації та взаємодія із учасниками проєктів, які веде Проєктний офіс;
  • наступним кроком стало скорочення відділу цивільних експертів Центру забезпечення службової діяльності Міноборони та Генерального штабу ЗС України, більшість працівників якого складали члени Проєктного офісу реформ (команда реформи оборонних закупівель, команда реформи системи харчування);
  • з 26 березня 2020р. усі перепустки експертів офісу до Міноборони України та ГШ ЗСУ (Повітрофлотський проспект, 6) було заблоковано і, як наслідок, остаточно заблоковано можливість роботи над проєктами з оборонної реформи (позбавлено можливості брати участь в робочих нарадах, узгоджувати питання, отримувати кореспонденцію, працювати та комунікувати з підрозділами Міноборони та ГШ).

Станом на 30 березня 2020 року Проєктним офісом не було отримано жодної офіційної інформації щодо причин позбавлення права доступу та осіб, які ухвалили таке рішення.

Проєктний офіс реформ Міноборони України

Проєктний офіс реформ звернувся до міністра оборони з офіційним листом за роз’ясненнями щодо порушення можливості функціонування дорадчого органу міністра оборони, яким є Проєктний офіс реформ відповідно до наказу Міноборони № 295 від 20 червня 2018 року.

Ми змушені звернутися до міністра оборони ще й публічно, оскільки нам не доступні будь-які інші способи комунікації. А оскільки Офіс створювався як консультативно-дорадчий орган міністра, саме він приймає рішення щодо його ролі в продовженні оборонної реформи.

Питання, які ми намагаємося з’ясувати, не маючи доступу до прямої комунікації з міністром оборони України, якому Проєктний офіс є безпосередньо підзвітний:

  1. Чи є така низка рішень реалізацією запланованого курсу на ліквідацію Проєктного офісу реформ і згортання проєктів з оборонної реформи?
  2. Чи така низка рішень продиктована політикою міністра оборони або є чиєюсь ініціативою за його спиною, адже це не перша спроба ліквідувати Офіс?
  3. Якщо курсу на ліквідацію Проєктного офісу реформ немає, то якими є причини обмеження допуску на територію Міністерства членів Проєктного офісу реформ Міністерства оборони та правників згаданого відділу?
  4. Якими є причини та мотиви скорочення відділу цивільних експертів Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України?
  5. Чи має намір керівництво Міністерства продовжити співпрацю із чинною командою Проєктного офісу реформ Міністерства оборони і яким чином це може відбуватися за поточних обмежень?
  6. Чи буде Міністерство продовжувати підтримувати та реалізовувати реформи, що були започатковані Проєктним офісом реформ та які здійснювалися Міністерством оборони?

На нашу думку, такі питання мають вирішуватися у ході відвертих розмов, а не натяків, блокування перепусток та безпричинної реорганізації відділу, який забезпечує нашу діяльність.

Необхідність продовжувати оборонну реформу передбачена законодавством, Річною національною програмою Україна – НАТО та багатьма іншими документами, вона потребує ретельного підходу та тривалого обговорення.

Вже неможливо просто взяти і закрити кордони Міністерства від реформ. Зупинка чи кроки назад у запровадженні життєво важливих реформ можуть мати дуже негативні наслідки для Збройних Сил, підтримки наших партнерів і союзників та ризики для євроатлантичної інтеграції.

Відповіді на зазначені питання дадуть зрозуміти, чи буде тривати оборонна реформа у Міністерство оборони України.

Довідково

Проєктний офіс реформ Міноборони України було створено у 2015 році. Основні проєкти:

  • електронні закупівлі в міністерстві (впровадження Prozzoro);
  • створення Центру розробок речового майна та контролю якості (зараз - Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ);
  • розвиток професійного сержантського корпусу Збройних Сил України;
  • реформа системи харчування;
  • впровадження програмно-проєктного управління в систему оборонного планування ;
  • реформа системи медичного забезпечення;
  • реформа системи оборонних закупівель: підготовка законів про «особливості забезпечення товарів, робіт і послуг, для гарантованого забезпечення потреб оборони», «Про оборонні закупівлі», тощо;
  • запуск системи закупівель через структури НАТО;
  • створення системи державного гарантування якості;
  • методологічне супроводження трансформації системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління;
  • реформа військової освіти;
  • впровадження стандартів НАТО тощо.

Читати також:Проєктний офіс реформ нероби – коментар Міноборони

Проєктний офіс реформ Міноборони України
Читати також:ЗСУ очікує велике переформатування – план на 10 років
Проєктний офіс реформ Міноборони України
Читати також:Як паперова чума накриває українську армію
Проєктний офіс реформ Міноборони України
Читати також:Реформування військкоматів відкладено на півроку
Проєктний офіс реформ Міноборони України
Читати також:Міноборони офіційно підтвердило відкат реформи харчування
Проєктний офіс реформ Міноборони України

Читати також:«Зміна табличок» в армії або чому заява ГШ про «завершення першого етапу реформи» неправдива