У парламенті Естонії підтримали ідею виробництва БТРів

У парламенті Естонії підтримали ідею виробництва БТРів

Комітет з національної оборони естонського парламенту підтримав консорціум вітчизняної оборонної промисловості в питанні організації виробництва власних бронемашин.

Про це повідомляється на сайті парламенту Естонії.

На сьогоднішньому [13 квітня] засіданні Комітет з національної оборони ознайомився з проєктом консорціуму підприємств естонської оборонної промисловості щодо участі у спільній програмі закупівлі бронетехніки Естонії, Фінляндії та Латвії, а також по можливості початку самостійного виробництва бронемашин в Естонії

Нагадаємо, що згідно з заявою Milrem Robotic, 14 компаній готові приєднатися до консорціуму з розробки вітчизняного БТРа. Водночас, 6 квітня, Генеральний секретар Міноборони Крістіян Прикк підписав технічну угоду щодо досліджень та розробок в рамках спільного проєкту створення броньованої платформи з Фінляндією та Латвією, на основі Patria 6x6.

Голова комітету Андрес Метсоя повідомив, що компанії представили свої плани і комітет підтримав проєкт. «Це крок у правильному напрямку», – сказав Метсоя. «Проєкт вплине на найрізноманітніші сфери. Також важливо і співробітництво з Латвією та Фінляндією».

За його словами естонські підприємства створили б абсолютно новий потенціал. «Зрозуміло, що це потрібно робити за ініціативи уряду та за підтримки парламенту», – сказав Метсоя. «Водночас, оборонні потреби Естонії повинні бути критично оцінені з точки зору економічних показників та можливого скорочення оборонного бюджету через економічний спад».

Проєкт представили виконавчий директор Спілки підприємств оборонної промисловості Естонії Тармо Рянісоо, директор Державного центру оборонних інвестицій Кусті Салма, представники Milrem LCM (віднедавна Milworks), Milrem Robotics, Cybernetica та Baltic Marine Group.

У парламенті Естонії підтримали ідею виробництва БТРів

На даний момент обговорюється можливість отримання ліцензії фінської Patria на виробництво бронемашин в Естонії, з можливістю проєктування необхідних модифікацій. Також ймовірно, що естонський консорціум самостійно розробить бронемашину з колісною формулою 6х6 відповідно до потреб сил оборони Естонії. В обох випадках цей проект матиме явний позитивний вплив як на економіку, так і на оборонні можливості Естонії.

Читати також:Німеччина захищатиме власну оборонну промисловість