Закон про зміну військових звань остаточно схвалено

генеральські погони

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 2247 яким запроваджуються нові генеральські звання відповідно до стандартів, прийнятих у провідних країнах-членах НАТО, крім того змінюються сержантські звання, що були проголосовані минулого року.

Під час голосування у Верховні Раді, 4 червня 2020 року, законопроєкт підтримав 291 народний депутат, за тиждень – 10 червня закон підписав Голова Верховної Ради далі, а 20 липня, з перевищенням відведеного терміну, закон підписав президент.

Закон набирає чинність 1 жовтня 2020 року.

Закон передбачає запровадження звань «бригадний генерал» і «коммодор», заміну звання «генерал-полковник» на звання «генерал» (по аналогії з адміралом, що є найвищим званням у ВМС), а також скасування звання «генерал армії України».

Окрім приведення структури військових звань до стандартів НАТО, нові звання є необхідною умовою для переходу ЗС України на американську систему грошового забезпечення, що зокрема передбачає відмову від посадових окладів та визначає базовою виплатою для нарахування грошового забезпечення оклад за звання із урахуванням вислуги у ньому.

Читати також:Ще один крок до нової системи грошового забезпечення ЗСУ
нові звання ЗСУ
Цікаво що...Бригадні генерали ЗСУ не командуватимуть бригадами

Згідно із Законом, військові звання «генерал армії України», «генерал-майор», «контр-адмірал», «генерал-лейтенант», «віце-адмірал», «генерал-полковник», «адмірал», присвоєні до набрання чинності цим Законом, зберігаються за військовослужбовцями та особами, звільненими з військової служби у запас або у відставку.

Законом з метою врегулювання штатно-посадових категорій, питань проходження служби, грошового та пенсійного забезпечення військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби, яким були присвоєні військові звання до набрання чинності цим Законом, прирівняно армійські (корабельні) військові звання вищого офіцерського складу в таких співвідношеннях:

    старі (існуючі) звання – відповідність новому званню:
  • генерал-майор (контр-адмірал) – бригадний генерал (коммодор)
  • генерал-лейтенант (віце-адмірал) – генерал-майор (контр-адмірал)
  • генерал-полковник (адмірал) – генерал-лейтенант (віце-адмірал)
  • генерал армії України – генерал (адмірал).

Нагадаємо, що під час підготовки проєкту була відхилена пропозиція зміни звань генерал-майор» та «генерал-лейтенант» на «генерал-хорунжий» та «генерал-поручик» відповідно.

Закон мав набрати чинність з 1 травня, крім підпункту 2 пункту 2 та пункту 6 розділу І, які набирають чинності з дня опублікування. Проте через те що цей термін вже пройшов Рада перенесла дату набуття чинності, а відповідно й введення нових звань на 1 жовтня 2020 року.

Крім того, цим законом, який тепер має № 680-IX, передбачена зміна шкали нових солдатських та сержантських звань, які мали набути чинність з 30 вересня 2020 року. Зокрема передбачене раніше звання «перший сержант» замінено на «головний сержант».

Законом планувалось скасувати введення категорії вищого сержантського складу, що відокремлює майстер-сержантів, та обмежитись поділом на молодший та старший сержантський склад. Проте під час розгляду закону було подано ряд правок і категорію вищого сержантського складу повернули, як передбачав й попередній закон.

Нова шкала звань рядового та сержантського складу:

нові звання ЗСУ