Міноборони: зауваження депутатів почуто, критику враховано

Міноборони: зауваження депутатів – почуто

При плануванні та реалізації державного оборонного замовлення, Міноборони виходитиме з рішення комітету, сформованого під час засідання 18 листопада – заявив міністр оборони.

«Слід відновити та розширити практику конструктивної і змістовної взаємодії Міністерства оборони та профільного комітету Верховної Ради України», – сказав міністр оборони Андрій Таран, коментуючи підсумки засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки 18 листопада 2020 року.

Нагадаємо, що раніше представники Комітету Верховної Ради питань національної безпеки, оборони та розвідки, серед іншого, висловилися категорично проти закупівлі відновлених та модернізованих чеських 152-мм самохідних гаубиць vz.77 Dana M2.

— Ми відчуваємо високу зацікавленість і політичну готовність парламентаріїв всіляко сприяти роботі оборонного відомства. Певний час нашої каденції у Міністерстві був присвячений аудиту величезного масиву питань і проблем, що є нагальними до вирішення. Наразі переходимо до предметної співпраці з парламентським комітетом. Є загальноприйнята демократична формула у стосунках парламенту і міністерства: підзвітність, контроль, прозорість. З цього і будемо виходити у своїй роботі з комітетом, – заявив Андрій Таран.

Міністр зазначив, що одним із головних парламентських механізмів контролю виконавчої влади є бюджет. Тому і експертна, і політична позиція членів профільного комітету є визначальною для роботи Міністерства з оборонного планування та визначення пріоритетів реалізації державного оборонного замовлення. Важливо, що у такій взаємодії формуватиметься суспільна довіра щодо ефективності наших оборонних витрат.

Міноборони: зауваження депутатів – почуто

Він зауважив, що при плануванні та реалізації ДОЗ, Міноборони виходитиме з рішення комітету, сформованого під час засідання 18 листопада. Також активна позиція членів комітету, на думку міністра, матиме позитивний вплив на процеси забезпечення ЗСУ технікою та озброєнням, речовим майном, медичним обладнанням. Підтримка парламентаріїв необхідна і у питанні завершення реформи системи харчування. Залучення депутатів дозволить уникнути спекуляцій і перекручень навколо кроків Міністерства у тій чи іншій сфері.

— Серед моїх пріоритетів, як міністра оборони: подальше забезпечення розширення цивільного контролю над Збройними Силами, підвищення прозорості у межах оборонних закупівель і активна протидія корупції, – сказав Андрій Таран.

Наразі структурним підрозділам Міністерства оборони поставлено завдання скласти перспективний план роботи відомства з профільним комітетом Верховної Ради, який би передбачав різноманітні формати: слухання, круглі столи, консультації, виїзні засідання. Окрему увагу має бути приділено спільній роботі над підготовкою законопроектів з питань, що стосуються сфери оборони.

Андрій Таран також запропонував підбити підсумки 2020-го року на спільному засіданні Комітету та колегії Міністерства оборони України.