ЗСУ отримають літак Ан-178 для аеромедичної евакуації

Автор: Олексій Махно
Антонов-178

Командування Медичних сил ЗСУ опрацьовує технічне завдання на створення модифікації літака Ан-178 для проведення аеромедичної евакуації. Попередня спроба була в 2016-му, а в 2018-му мали отримати повітряний шпиталь Ан-148-100ЕМ.

Днями відбулася зустріч представників Медичних сил та ДП «Антонов», на якій сторони обговорили додаткові вимоги до базового літака Ан-178Т, що дозволить використовувати його для проведення аеромедичної евакуації особового складу, про що розповіли у КМС ЗСУ.

Головний конструктор ДП «Антонов» Олександр Двейрін та директор програми Ан-148/158/178 Віктор Казуров розповіли військовим про можливості літака з перевезення вантажів та людей, його характеристики, а також представили свої напрацювання у цьому напрямку.

ЗСУ отримають літак Ан-178 для аеромедичної евакуації

Зі свого боку представники Медичних сил зауважили, що вантажна кабіна літака має бути пристосована для встановлення змінних медичних модулів в залежності від польотного завдання. Це дозволятиме використовувати літак для здійснення трьох варіантів аеромедичної евакуації, а у разі необхідності швидко перепрофілювати його для виконання інших завдань.

За результатами обговорень було прийнято рішення щодо внесення відповідних змін до додаткових вимог літака Ан-178Т.

Читати також:Транспортні засоби, які використовуються для евакуації поранених у ЗСУ та їх характеристики

У КМС зазначають, що наступним кроком буде залучення до процесу представників вітчизняної промисловості, що мають досвід у створенні медичних модулів для авіаційного транспорту. Застосування Ан-178 у санітарно-медичному варіанті дасть змогу вирішити завдання з перевезення авіаційним транспортом поранених і хворих у супроводі медичного персоналу, а також надавати екстрену медичну допомогу, в тому числі проводити реанімацію та інтенсивну терапію на догоспітальному етапі, в салоні літака під час транспортування та на місці подій.

ЗСУ отримають літак Ан-178 для аеромедичної евакуації
Читати також:Ан-26 «Vita» рятує життя українських бійців (відео)

Нагадаємо, що після катастрофи військового Ан-26, було оголошено про закупівлю для Повітряних Сил ЗСУ нових літаків Ан-178. Також повідомлялось, що Міноборони вже завершує узгоджувати контракт на Ан-178, а наступного року закуплять ще й Ан-74.

Читати також:Мільйон гривень хабара за постачання масок для армії

Також нагадаємо, що Міністерство оборони, ще у 2018 році планувало отримати санітарний літак на базі Ан-148, для якого були відпрацьовані медико-технічні вимоги в 2016 році.

Літаючий госпіталь Ан-148-100ЕМ мав бути оснащений салоном з п'ятьма різними варіантами поєднання пасажирських місць і медичних модулів.

Антонов Ан-148-100ЕМ Антонов Ан-148-100ЕМ Ан-148-100ЕМ Ан-148-100ЕМ