Цього року контррозвідка викрила 3 шпигунів і 15 ворожих агентів, за держзраду засуджено 4 особи

СБУ

За 2020 рік військова контррозвідка СБУ викрила 3 шпигунів, 15 ворожих агентів, 40 учасників незаконних збройних формувань, а також попередила серію терактів у районі проведення операції Об’єднаних сил.

За матеріалами СБУ винесено 47 вироків суду, у тому числі за державну зраду засуджено 4-х осіб, повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

У червні цього року військові контррозвідники затримали терориста на спробі підірвати військово-медичний госпіталь у Сєвєродонецьку і залізничну станцію Рубіжне. Затриманому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України і обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин теракту.

Також співробітники СБУ викрили 132 факти незаконного обігу військових засобів ураження, у тому числі виявлено 4 схрони зі зброєю та боєприпасами.

Вилучено 4 переносні зенітні ракетні комплекси, 11 керованих ракет, понад 120 реактивних протитанкових гранатометів, майже 3 тисячі гранат, понад 540 тисяч снарядів, мін, пострілів і набоїв до стрілецької зброї.

Так, зокрема, зі схрону, облаштованого у покинутій будівлі одного з підприємств Маріуполя, правоохоронці вилучили майже сто гранат РГН, Ф-1 із запалами та велику кількість снарядів і патронів різного калібру.

За викритими фактами щодо незаконного обігу зброї вже набули законної сили 9 вироків суду.

За рік військова контррозвідка СБУ викрила 73 спроби іноземців одержати інформацію з обмеженим доступом у оборонній сфері. За порушення законодавства щодо охорони державної таємниці до відповідальності притягнуто 269 посадовців.

Попереджено економічні збитки держави на понад 9 мільярдів гривень. Так, військова контррозвідка СБУ запобігла незаконному відчуженню ділянок Міністерства оборони України загальною площею понад 26 тисяч гектарів на більше ніж 8 мільярдів гривень.

Також співробітники СБУ викрили мешканку Києва на вимаганні 60 тисяч доларів США за «сприяння» у призначенні на одну з керівних посад у Міністерстві оборони. Правоохоронці затримали фігурантку під час отримання першої частини хабара.

У грудні цього року військова контррозвідка Служби безпеки України попередила збут портативних багатофункціональних радіостанцій, які було викрадено в одній з військових частин на Львівщині. За 5 приладів фігурант планував отримати 50 тисяч доларів.