Зеленський так і не подав обіцяний законопроєкт про територіальну оборону

Автор: Андрій Шинко
Зеленський так і не подав законопроєкт про тероборону

Президент України Володимир Зеленський не вніс на розгляд Верховної Ради України свій законопроєкт про територіальну оборону, як це було обіцяно до кінця грудня 2020 року.

Про це свідчить інформаційний портал Верховної Ради України де станом на 4 січня 2021 року відсутній президентський законопроєкт з питань територіальлної оборони.

Нагадаємо, що у Зеленського розкритикували проєкт Закону про тероборону №4504, що розроблений групою авторів та поданий депутатом Андрієм Шараскіним. Критиці було піддано положення, що стосуються зберігання зброї вдома, порядок підпорядкування і фінансування тероборони, зокрема було відмічено високі ризики сепаратизму закладені у проєкт.

Натомість за участю Міністерства оборони було розроблено законопроєкт, який не передбачає радикальних змін у системі територіальній оборони, яка існує зараз та грунтується на кадрованих бригадах мобілізаційного типу з терміном готовності до 30 діб.

Нагадаємо, що за чинним на сьогодні законом, завданнями тероборони є: охорона та захист держкордону, охорона органів держвлади, військового управління, забезпечення стратегічного (оперативного) розгортання військ, охорона та оборона важливих об'єктів і комунікацій; боротьба з диверсійно-розвідувальними силами та підтримання режиму воєнного стану.