Суд заарештував майно та 100% акцій АТ «Мотор Січ»

Суд заарештував майно та 100% акцій АТ Мотор Січ

Шевченківський районний суд міста Києва за поданням СБУ наклав арешт на цілісний майновий комплекс та 100% акцій ПАТ «Мотор Січ».

Суд передав майно підприємства в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) з обов’язковим визначенням управлінської компанії, що має державну форму власності.

Наразі СБУ розслідує дві справи щодо «Мотор Січі» – першу щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ, другу – щодо можливих порушень законодавства під час первинної приватизації і подальшої незаконної концентрації акцій.

«Мова йде не лише про долю одного підприємства, а про те, наскільки держава здатна захистити власні інтереси. Адже збереження української «Мотор Січі» – питання національної безпеки», – каже Голова СБУ Іван Баканов.

В СБУ зазначають, що попри арешт «Мотор Січ» продовжить свою роботу зі збереженням робочих місць та виконанням зобов‘язань в рамках виробничих замовлень.



Передісторія продажу ПАТ «Мотор Cіч»

Як вже згадувалось, продаж контрольного пакета акції ПАТ «Мотор Січ», яку контролює В’ячеслав Богуслаєв, був заблокований СБУ, яка відкрила кримінальне провадження за статтями 113 (диверсія) та 14 (готування до злочину) та домоглася арешту акцій судом.

Передача контрольного пакета акцій «Мотор Січ» офшорній компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, що пов'язана з Китаєм, розглядалась Антимонопольним комітетом. АМКУ, зокрема, досліджувалось три угоди: придбання китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited акцій компанії Granum Corporation (Панама), акцій компанії Likatron Enterprises Ltd (Кіпр) та акцій компанії Reckoner Investment Holdings Limited (Кіпр), що забезпечує перевищення 50% голосів у їх вищих органах управління. Ці компанії пов'язані з В’ячеславом Богуслаєвим.

Крім того, передачу «Мотор Січі», яка є одним з провідних світових виробників авіадвигунів, під контроль Китаю, намагаються не допустити США, які ведуть з ним торговельну війну. Так, наприкінці вересня 2019 року запорізьку компанію відвідали представники Посольства США та старший радник Пентагону з питань оборони в Україні Дональд Вінтер, а у листопаді засновник приватної військової компанії Blackwater Ерік Прінс.

Після невдалої спроби концентрації акцій через подачу в АМКУ спільної заявки Skyrizon і Державного концерну «Укроборонпром», китайці зробили нову спробу, подав до АМКУ спільну заявку із DCH Group харківського бізнесмена Олександра Ярославського.

Отримавши кілька відмов від АМКУ, китайські інвестори оцінили свої збитки у 3,5 млрд доларів та оголосили про початок підготовки до міжнародного арбітражу. Водночас в українському парламенті оголосили про підготовку закону про націоналізацію підприємства.