КБТЗ створює свій варіант КШМ на базі БТР-4

Автор: Олексій Махно
 БТР-4КШ-Т

Командно-штабна машина БТР-4КШ-Т створюється для Королівського Тайського флоту.

Не зрозуміло чим не підійшла тайцям серійна командно-штабна машина БТР-4КШ (на фото нижче), яка постачається ЗС України. Адже на Київському бронетанковому заводі у КШМ переробляють лінійний бронетранспортер (БТР-4U). Зокрема пресслужба заводу повідомляє, що КШМ виготовляється за технічною документацією, розробленою конструкторами КБТЗ у 2020 році.

БТР-4КШ Серійна українська КШМ БТР-4КШ

Повідомляється, що у співпраці з ТОВ «НВК «ЧЕЗАРА ТЕХАВІАКОМ» на КШМ буде встановлено 12,7 мм уніфікований бойовий модуль «ІВА-М», апаратуру внутрішнього зв’язку і комутації з системою керування полем бою та систему відеоогляду та допомоги водінню. У відділенні зв’язку має комфортно розміститися штабна група з 8-ми офіцерів.

БТР-4КШ-Т

Станом на 29 березня 2021 року машина пройшла перший етап збирання та пробігових випробувань. За планами нову командно-штабну машину мають поставити замовнику (у вигляді машинокомплекту) до кінця цього року.

Нагадаємо, що у 2019 році на замовлення командування Сухопутних військ Королівства Таїланд Київським бронетанковим заводом у кооперації з Інститутом оборонних технологій Міністерства оборони Таїланду була створена схожа КШМ на базі БТР-3 – БТР-3КШ (BTR-3CS) або ACPC-01.

Командно-штабна машина БТР-3КШ зр.2019р.

Перший машинокомплект БТР-3КШ для ліцензійної збірки у Таїланді було поставлено у середині 2019 року. А восени на виставці Defense & Security Thailand 2019 Таїландський інститут оборонних технологій (DTI) представив КШМ ACPC-01 широкому загалу.

D&S 2019: Таїланд презентував на виставці BTR-3CS Фото: IHS Markit/Kelvin Wong
D&S 2019: Таїланд презентував на виставці BTR-3CS фото: Army Recognition D&S 2019: Таїланд презентував на виставці BTR-3CS фото: Army Recognition