«Практика» розробляє новий бронеавтомобіль – «Козак-7»

Козак-5

Багатофункціональна платформа «Козак-7», що є ініціативною розробкою, як і бронемашина «Козак-5» базуватиметься на шасі Ford F-550, проте є одна кардинальна відмінність.

Замість посилення окремих елементів шасі, на підприємстві кардинально змінюють ходову частину завдяки встановленню комплексного рішення від компанії з однієї з країн НАТО, про що інформаційній агенції Defense Express розповів один з розробників машини – Олексій Ревтов.

Цей комплект включає посилені мости, ресори, амортизатори, кардани, стабілізатори, нові стандартизовані за стандартом НАТО армійські ступиці коліс. При цьому його встановлення займає не більше двох годин.

НВО Практика розробляє новий бронеавтомобіль – Козак-7

Це дозволило підняти загальну вантожопідйомність шасі «Козак-7» до 12 тонн, проти 10 тонн у «Козак-5». Сьомий «Козак» оснащується стандартним для цього шасі 330-сильним турбодизелем V8 з об’ємом у 6,7-літрів, який поєднаний з 10-ступеневою автоматичною коробкою передач. Питома потужність складає 27,5 к.с./т.

НВО Практика розробляє новий бронеавтомобіль – Козак-7

Корисне навантаження нового шасі сягає 9 тонн, що, на думку розробників, дозволяє розмістити не тільки бронекапсулу, але і використати шасі для створення цілого сімейства військових машин. Наприклад, мобільного міномета, протитанкового комплексу, станції радіоелектронної боротьби чи радіотехнічної розвідки, машини управління БПЛА, тощо.

Зазначимо, що серед продукції «Практики» є «Козак-2М1», що має несучий бронекорпус, та створювався у співпраці із представниками Десантно-штурмових військ. Цю машину вже замовили для Сил спецоперацій, Десантно-штурмових військ, а також Морської піхоти ВМСУ.

«Козак-2М1» прийнятий на озброєння ЗС України 3 квітня 2020 року та покликаний замінити на постачанні бронеавтомобіль «Козак-2», що був прийнятий на озброєння у 2017-му.

Нагадаємо, що на озброєння ЗСУ також прийнято бронеавтомобіль «Барс-8» компанії «Богдан Моторс» (в 2019 році) та бронемашина «Дозор-Б» від Укроборонпрому (у 2020 році). Крім того, до експлуатації в ЗС України на особливий період допущені бронеавтомобілі «Козак-001», «Козак-3» від НВО «Практика», бронеавтомобілі «Варта» і «Новатор» (який теж на шасі Ford F-550) від ТОВ «Українська бронетехніка» та польські бронемашини Oncilla.