ВМС США таки хоче позбутися своїх Mark VI

ВМС США таки хоче позбутися своїх Mark VI

Військово-морські сили США підтвердили свої плани щодо списання новітніх патрульних катерів проєкту Mark VI, найстаріший з яких був придбаний військовими шість років тому.

ВМС США офіційно заявили, що хочуть позбутися всіх своїх 12 катерів Mk VI у наступному фінансовому році, повідомляє видання The Drive посилаючись на бюджетний запит на 2022 рік.

Завдання, що наразі покладаються на патрульні катери Mk VI пропонується перекласти на інші кораблі ВМС і Берегової охорони США, безпосередньо не замінюючи Mark VI іншими катерами. Очікувана економія бюджетних коштів в результаті списання 12 наявних катерів, які планується продати, має скласти 74 млн дол. Ці гроші спрямують на програми з вищим пріоритетом.

Водночас видання зазначає, що плани американських ВМС щодо Mk VI може заблокувати Конгрес, який буде затверджувати запропонований військовий бюджет США на 2022 фінансовий рік, який починається 1 жовтня.

Нагадаємо, що вперше можливість дострокового списання наявних у ВМС США катерів Mark VI видання повідомило у лютому. Тоді йшлося, що на флоті вважають ці катери невідповідним сучасним завданням, які стоять перед ВМС США.

Зокрема під час віртуального симпозіуму Асоціації надводного флоту у січні 2021 року, генерал-майор КМП США Трейсі Кінг, глава підрозділу експедиційної війни в Канцелярії начальника військово-морських операцій, сказав: «У сценаріях ведення військових дій проти інших країн [таких як Росія або Китай], Mk VI вважаються не потрібними, враховуючи їх невеликий розмір і обмежену ракетну вогневу міць, також човни коштовні в обслуговуванні».

ВМС США таки хоче позбутися своїх Mark VI

Попри початкові плани придбати 48 катерів Mk VI, американські ВМС в період з 2012 по 2015 рік замовили у SAFE Boats International (SBI) лише 12 патрульних катерів за середньою ціною від 7 до 8 млн дол. кожен. Військово-морське експедиційне бойове командування (Naval Expeditionary Combat Command – NECC) прийняло їх в період з 2015 по 2017 рік. За останні шість років додаткових закупівель не проводилося. Прогнозовані витрати на нові Mk VI наразі коливаються між 14 і 16 мільйонами доларів.

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулів MSI Seahawk A2; 40 гармат Mk 44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

При цьому від початку шість Mark VI Україна мала отримати безоплатно в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. У березні 2021 року США оголосили, що безкоштовно передадуть Україні два додаткові патрульні катери Mk VI, таким чином ВМСУ безоплатно отримають вісім катерів.

Два катери для України вже будуються – згідно з повідомленням Міноборони США, 31 грудня 2020 року компанія SAFE Boats International LLC отримала контракт на постачання двох катерів MK VI з фіксованою ціною 19 969 119 дол. Катери будуватимуть до грудня 2022 року.