Територіальна оборона складатиметься з двох компонентів

Територіальна оборона складатиметься з двох компонентів

Структуру територіальної оборони (ТрО) невдовзі очікують зміни, які саме розповів перший заступник секретаря РНБО генерал-полковник Михайло Коваль.

Презентація відбулась у рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

— У 2014-му батальйони тероборони опинилися в районі проведення антитерористичної операції (АТО), а згодом стали ядром формування нових бойових бригад. Це сталося через те, що на той час Збройні Сили України не були готові виконувати свої завдання, адже були максимально скорочені й перебували в небоєздатному стані, – розповів Коваль.

Тепер, за словами Михайла Коваля, буде по іншому.

Територіальна оборона складатиметься з двох компонентів

— Структура територіальної оборони створюватиметься з військової та цивільної компоненти. Перший – обласні бригади тероборони, другий – добровольці громадських об'єднань, які виконуватимуть завдання лише на теренах своєї територіальної громади, – розповів генерал. – Серед нововведень – використання в інтересах територіальної оборони особистої мисливської зброї та посилення військ територіальної оборони на 10 тисяч осіб.

За його словами, особливо важливі об'єкти, зокрема АЕС прикриватиме Національна гвардія. Державна спеціальна служба транспорту – тунелі, залізничні мости тощо. А поки будуть відмобілізовуватися добровольці, підрозділи територіальної оборони повинні мати можливість певний час прикрити об'єкти на теренах своєї відповідальності власними силами.

Нагадаємо, що раніше пан Коваль стверджував, що до кінця грудня 2020 року президент внесе законопроєкт про територіальну оборону на розгляд Верховної Ради України. Але цього досі не сталося. Адже це питання відкладено на декілька місяців до затвердження всіх документів оборонного планування: Стратегічного оборонного бюлетеня та Державної цільової програми розвитку Збройних Сил України на середньострокову перспективу.

тероборона Фото пресслужби 130-го батальйону територіальної оборони міста Києва

Деякі подробиці того, що закладено у президентський законопроєкт Коваль вже розкрив раніше.

Зокрема передбачається вивести Сили ТрО зі складу Сухопутних військ і підпорядкувати їх безпосередньо Головнокомандувачу ЗСУ, що має спростити забезпечення підрозділів, взаємодію ТрО з іншими видами та окремими родами військ ЗСУ і складовими сил оборони.

Михайло Коваль
Фото пресслужби 130-го батальйону територіальної оборони міста Києва

Тобто тероборона фактично перетвориться на окремий вид військ поряд із Сухопутними військами, Повітряними Силами, ВМС, Десантно-штурмовими військами та Силами спеціальних операцій.

В умовах модернізації ЗСУ та переходу до стандартів НАТО, частина техніки з невикористаним моторесурсом може бути передана до частин ТрО. Так само з озброєнням та іншим устаткуванням (як зазначив пан Коваль: «Без необхідності проведення складних процедур закупівель за оборонним замовленням»).

Тут можна згадати нещодавні слова командувача Сухопутних військ генерал-полковника Олександра Сирського щодо можливості озброєння тероборони бронетранспортерами БТР-60М, що є глибокою модернізацією БТР-60 (пропонуються НВО «Практика»), та слова пана Хомчака про передачу ТрО причіпної артилерії, яка вивільниться після переозброєння регулярної артилерії на нові самохідні системи.



Окрему увагу в проєкті приділили питанню зброї. Михайло Коваль каже, що ретельно прописали всі аспекти, які стосуються її зберігання та використання: «Головне – ми визначили порядок застосування особистої зброї в умовах бойових дій. Умовно, щоб боєць, який вийшов на охорону мосту з особистою «помпою», мав право за необхідності її застосувати».

Також військовослужбовці ТрО зможуть їздити на стрільби зі своєю гладкоствольною чи нарізною зброєю й вдосконалювати свої навички, використовуючи боєкомплекти від держави.

тероборона Фото пресслужби 130-го батальйону територіальної оборони міста Києва

Щодо бойової зброї, то за його словами, робоча група досить чітко розуміє всі перестороги.

Без наявності документів, що регламентують обіг зброї, видавати людям десятки тисяч одиниць озброєння буде необачним кроком.

У проєкті закону визначається взаємодія ТрО з «рухом опору» на окупованих територіях. Щоб їх учасники, застосовуючи зброю з метою захисту Батьківщини, не потрапляли під відповідальність за нашим українським законодавством, як ті, хто намагається використати зброю у злочинних цілях. І загалом, каже пан Коваль, це перший проєкт, який визначає завдання для кожної складової нацбезпеки в розрізі «руху опору».



Михайло Коваль вважає, що за умови системного та комплексного підходу сили ТрО зможуть вибудувати систему підготовки всіх громадян України для відсічі збройної агресії й стати основою, що об’єднає всі сили в «національний рух опору».

тероборона Фото пресслужби 130-го батальйону територіальної оборони міста Києва

Нагадаємо, що раніше командувач територіальної оборони Командування Сухопутних військ генерал-майор Анатолій Баргилевич повідомив, що планується збільшити постійну (кадрову) частку військ територіальної оборони з 580 осіб до 10 тисяч.

Ми провели розрахунки й загальна чисельність сил ТрО в мирний час має налічувати близько 10 тисяч осіб. Тобто кожна область мусить бути укомплектована як мінімум однією бригадою ТрО (приблизно 320 осіб). Це військовослужбовці служби за контрактом, які займатимуться підготовкою місцевого населення, співпрацею з місцевими громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що раніше команда Зеленського розкритикувала проєкт Закону №4504, що розроблений групою авторів та поданий депутатом Андрієм Шараскіним. Критиці було піддано положення, що стосуються зберігання зброї вдома, зміну підпорядкування і фінансування тероборони, зокрема було відмічено високі ризики сепаратизму закладені у проєкт.