Тиск влади на підприємства ОПК підриває обороноздатність України, – Забродський

мобільний мінометний комплекс

Тиск на підприємства вітчизняного оборонно-промислового комплексу та преференції іноземним виробникам підривають обороноздатність України.

Про це заявив народний депутат (фракція «Європейська солідарність»), генерал-лейтенант Михайло Забродський в ефірі 5 каналу, інформує Цензор.НЕТ.

«Це стосується абсолютно всього. У цю проблему безпосередньо впирається і проблема нестачі боєприпасів. Та ж проблема і з протикорабельним ракетним комплексом «Нептун» та іншими окремими зразками», – зазначив нардеп.

Він підкреслив, що зовнішні поставки озброєнь і військової техніки тягнуть великі ризики, пов'язані зокрема з затримкою або відсутністю тих чи інших озброєнь.

«Країна, яка погоджується на системні поставки іноземних зразків озброєнь, має чітко розуміти, що завжди зберігатиметься ця залежність. А, наприклад, в умовах масштабного конфлікту ця залежність може виявитися критичною», – каже Забродський.

«Цю політику можна назвати не більше і не менше як політика, яка межує з підривом нашої обороноздатності та навіть з державною зрадою», – вважає він. Забродський додав, що вітчизняні виробники зазнають тиску з боку влади та силових структур, що негативно впливає на їхню роботу.

«У зв'язку з цим можна згадати нещодавні події, наприклад на суднобудівному заводі «Кузня на Рибальському». Ці маски-шоу в стилі найкращих часів президента Януковича щодо виїмки певних документів, необхідних нібито для розслідування неправомірно завищених цін, та інше чітко демонструють ставлення влади саме до вітчизняного виробника», – каже нардеп.



Забродський також нагадав, що рішення про виробництво малих броньованих артилерійських катерів і десантно-штурмових катерів ухвалювалося в складних умовах 2016-2017 років, і завод «Кузня на Рибальському» впорався з цим завданням – пілотні проєкти цих катерів запущено і зараз йде їх удосконалення до того стану, яке вимагає командування Військово-Морських Сил і Міністерство оборони України.

«А такими діями влада, по-перше, порушує процес виробництва і подальшого вдосконалення, по-друге, вона ставить у дуже неприємну і навіть складну ситуацію колектив самого заводу. Це пов'язано з вилученням документів і неможливістю відстоювати свої права потім у суді», – каже Михайло Забродський.