«Іскра» подала до суду на Міністерство оборони

РЛС 80К6КС1 Фенікс

НВК «Іскра» – провідний виробник радіолокаційних станцій (РЛС) для Збройних Сил України, подав до суду на Міністерство оборони України.

Казенне підприємство, що є розробником та виробником РЛС для радіотехнічних та зенітних ракетних військ, контрбатарейних РЛС, а також станцій радіоелектронної боротьби (РЕБ), звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Міністерства оборони України про внесення змін до державного контракту №403/1/19/70 від 17.09.2019 на постачання продукції за державним оборонним замовленням (ДОЗ).

Позов подано через істотні зміни обставин, відповідно до статі 652 Цивільного кодексу України. Деталі позову не розголошуються, адже він стосується контракту під грифом секретності.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 18.06.2021 позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/9561/21, призначено підготовче засідання у справі на 02.08.2021.

Можемо припустити, що позов пов'язано із відтермінуванням виконання контрактів через вимушений простій підприємства викликаний карантинними обмеженнями через поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Ця форс-мажорна обставина вплинула на виконання багатьох контрактів, а також на фінансові показники підприємств ВПК, які завершили 2020 рік або зі збитками, або на межі прибутковості.

Водночас Міністерство оборони вимагає від підприємств своєчасної поставки замовлених товарів, а за прострочення термінів контрактів подає до суду на стягнення штрафних санкцій. Проте у разі повідомлення підприємством замовника про обставини непереборної сили, суд встає на сторону виробників (приклад судового рішення).


Про підприємство

Казенне підприємство «Науково-виробничий комплекс «Іскра» – провідний розробник і виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу України. Сьогодні КП «НВК «Іскра» – це конструкторське бюро і електромашинобудівний завод, об'єднані єдиною маркою «Іскра».

Під маркою «Іскра» вироблено понад 6000 високоефективних, надійних і простих в експлуатації РЛС, які отримали заслужене визнання у більш ніж 50 країнах світу, зокрема й США.

Зауважимо, що у червні 2021 року завершено випробування нової оглядової РЛС 80К6КС1 «Фенікс» на сучасних твердотільних модулях та з використанням технологій цифрових антенних решіток в інтересах зенітних ракетних військ Збройних Сил України.

Вже прийнято на озброєння ЗС України та зокрема поставлено до військ перший радіолокаційний комплекс артилерійської розвідки 1Л220УК «Зоопарк-3».

Також підприємством розробляється нова станція радіотехнічної розвідки (СРР) «Резидент», значно перевищить можливості застарілої «Кольчуги».