«Кузня на Рибальському» поновила складання катерів для ВМС України

З Кузні на Рибальському примусово стягнули 792 тисяч штрафу за зрив контракту в інтересах ВМСУ

Київський суднобудівний завод «Кузня на Рибальському» відновив складання восьмого малого броньованого артилерійського катера проєкту 58155 (шифр «МБАК») та третього десантно-штурмового катера проєкту 58503 (шифр «Кентавр-ЛК»).

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на сюжет 5 каналу.

Нагадаємо, що закладка обох катерів відбулась 8 лютого 2019 року.

Після запровадження коронавірусного карантину деякий час роботи по катерах були призупинені, для майбутнього МБАК сформували корпус, але роботи зі збирання не проводились, а корпусу «Кентавр-ЛК» фактично не існувало і зварювальні роботи не велись.

Наразі роботи поновлені. До кінця цього року планують обидва катери спустити на воду.

Зокрема у сюжеті 5 каналу показали вже сформований корпус третього десантного катера.

Кузня на Рибальському поновили складання катерів для ВМСУ

На восьмому малому броньованому артилерійському катері проєкту 58155 вже встановлюють обладнання у ходовій рубці та здійснюють збирання житлового відсіку.

Кузня на Рибальському поновили складання катерів для ВМСУ Кузня на Рибальському поновили складання катерів для ВМСУ Кузня на Рибальському поновили складання катерів для ВМСУ

Нагадаємо, що 28 квітня ДБР провело обшуки на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» за підозрою у постачанні ЗС України неякісної техніки за завищеною ціною. Зокрема йдеться про перші два катери типу «Кентавр-ЛК», які приступили до ходових випробувань у 2018 році.

На брифінгу 2 липня начальник слідчого відділу ДБР Олег Гриняк повідомив, що тактико-технічні характеристики катерів не відповідають заявленим виробником по швидкості, водотоннажності та осадки. А слідчі ДБР повідомили про підозру колишнім посадовим особам Міністерства оборони України та ПрАТ «Кузня на Рибальському».

Відразу після обшуків підприємство заявило, що ці катери – пілотні проєкти, тому зміни до тактико-технічного завдання на їх виготовлення є в такому випадку природними та неминучими. Їх визначає замовник, в даному випадку Міноборони, а завод – зобов’язаний враховувати.

Готовність десантно-штурмових катерів в середньому становить близько 90 відсотків. Успішно завершені їх швартові та ходові випробування і замість того, щоб прийняти катери на озброєння, влада намагається зупинити цей процес, що негативно вплине на боєздатність ВМС України.

Серед тих кому оголошена підозра генерал-лейтенант Ігор Павловський, який на той час (2015-2019 рр.) був заступником міністра оборони, два колишні директори Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МО України та голова правління ПрАТ «Кузня на Рибальському».

Генерал Павловський з цього приводу зробив заяву, що вся військова техніка для Збройних Сил України закуповувалась в рамках чинного законодавства.