Збройні Сили України чекає нове скорочення

Збройні Сили України чекає нове скорочення

Рішенням Головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенанта Валерія Залужного повністю зупинено прийом офіцерів на службу за контрактом – в армії чекають на скорочення.

Як стало відомо Ukrainian Military Pages з власних джерел, згідно з рішенням головнокомандувача комплектування вакантних офіцерських посад за рахунок прийняття на військову службу за контрактом офіцерів запасу припинено до окремого розпорядження. Відповідні розпорядження вже доведені до всіх територіальних центрів комплектування.

Джерело в Міністерстві оборони України неофіційно повідомило UMP, що заборона пов'язана зі скороченням, яке планується провести у Збройних Силах України.

Нових офіцерів до війська не набиратимуть поки на вакантні посади переводитимуть офіцерів чиї посади потраплять під заплановане скорочення.

Зауважимо, що у вересні цього року була затверджена Концепція військової кадрової політики Міністерства оборони, яка передбачає серед іншого пониження штатно-посадові категорії (ШПК) для офіцерських посад (зменшення звань, які відповідають посадам).

Доповнення: Генштаб заперечує плани щодо скорочення штатів у ЗСУ, а заборону приймати офіцерів з запасу пояснюють запланованим переміщенням наявних офіцерів. Детальніше »»



Нагадаємо, що скорочення вже проводилось попереднім головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Русланом Хомчаком у 2020 році. Тоді Генеральний штаб повідомляв про заплановане скорочення понад 20 тисяч посад. Водночас у Міноборони відмовлялися називати це «скороченням», віддаючи перевагу терміну «зменшення штатної чисельності».

Також Генштаб заперечував інформацію, яку поширювали люди раніше дотичні до Міноборони, зокрема генерал-лейтенант Михайло Забродський та експомічник міністра оборони Юрій Бірюков, про начебто заплановане скорочення ЗСУ на понад 80 тисяч штатних посад, зокрема Сухопутних військ на 60 тисяч, Повітряних Сил на 15-20 тисяч, а ВМСУ на 2,5 тисячі.

Метою «оптимізації» називали приведення штатної чисельності до граничної, визначеної законом. Адже через створення з 2014-2015 роках нових військових частин, Збройні Сили України не можливо укомплектувати особовим складом за штатом до 100% без перевищення граничної чисельності визначеної законодавством. Тому реальна спискова чисельність була меншою за штатну, а частини, зокрема бойові бригади постійно недоукомплектовані.

Генерал-полковник Руслан Хомчак так пояснював цю ситуацію у липні 2020 року: «Правда в тому, що дехто прагне постійно підживлювати інформаційний фон довкола Збройних Сил негативом. Інформація про нібито скорочення війська є маніпулятивною та неправдивою. Пояснюю ситуацію. Нині штатна чисельність війська значно перевищує 250 000 осіб. А саме така чисельність війська визначена Законом України «Про чисельність Збройних Сил України». І якщо говорити про некомплект війська відповідно до штатної чисельності, то він значний».

Схоже що ця проблема досі нікуди не ділась.

У 2020 році заходи оптимізації мали торкнутися не бойових військових частин, зокрема частин забезпечення, обслуговування та навчальних центрів (там мали скоротити вакантні посади).

Ще одним з можливих варіантів зменшення штатів тодішній начальник Генштабу генерал-лейтенант Сергій Корнійчук називав скорочення артбатарей з 6 гармат до 4, а танкових рот до 8-9 танків. Виведене озброєння мали поставити на зберігання, а до складу їх обслуг і екіпажів призначити резервістів, яких у разі загострення призиватиме військкомат.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 році, гранична чисельність Збройних Сил України збільшиться на 11000 – до 261 000 осіб, у тому числі 215 000 військовослужбовців. Водночас це не змінить ситуації, адже, згідно з Законом «Про основи національного спротиву», ця чисельність буде використана для створення Сил територіальної оборони та руху опору.

Якщо заборону найближчим часом не знімуть, то схоже, що війська тероборони також комплектуватимуть лише за рахунок офіцерів, яких переводитимуть з інших військових частин.




Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію