Військовим планують доплачувати за рівень підготовки та безперервну службу

Грошове забезпечення

У ЗСУ введуть додаткові надбавки – за рівень військової підготовки та освіти (проходження курсів) та безперервність військової служби, як одну з мотивацій для утримання фахівців.

Міноборони шукає мотиваційні чинники, які запобігатимуть плинності кадрів, що викликає додаткову потребу в підготовці кадрів, повідомляє Юридична служба Збройних Сил України.

Як один з мотиваційних чинніків до побудови професійної військової кар’єри та утримання фахівців у ЗС України, розглядається підвищення рівня грошового забезпечення в залежності від отриманної під час служби освіти та підготовки, а також часу безпервної служби.

Для цього планується доповнити доповнити пункт 3 статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» словами (виділено):

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, рівня військової підготовки та освіти, тривалості та безперервності, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

Аналогічні зміни планується внести і до постанови КМУ від 30.08.2017 № 704 та наказу МОУ від 07.06.2018 №260, що регулюють виплату грошового забезпечення.

Щодо введення надбавок «за освіту» то на Ukrainian Military Pages вже наводились матеріали брифінгу головного старшини ЗСУ, щодо планів введення такої надбавки для сержантів, зокрема за проходження курсів лідерства.

Нагадаємо, що минулого року планувалось підвищити грошове забезпечення з 1 жовтня до 30% і з 1 січня удвічі (до 15 тис. грн солдату першого року служби), але виходячи з наявного фінансового ресурсу, грошове забезпечення було підвищено лише з 1 січня 2019 року і приблизно на 30%, що виявилось недостатнім для утримання досвідчених військовослужбовців на службі та залучення необхідної кількості нових кандидатів.

За даними Міністерства оборони України в 2018 році було звільнено 24067 військовослужбовців військової служби за контрактом. Близько 30% опитаних, які прийняли рішення звільнитись, вказали про те, що вони могли б змінити своє рішення на користь продовження служби у разі вирішення в межах законодавства України особистих потреб.

Чинники, які впливають на не продовження військової служби за новим контрактом є матеріальна та психологічна складові:

  • матеріальна - полягає у недосконалих умовах нарахування грошового забезпечення, та здійснення інших видів забезпечення;
  • психологічна - пов’язана із важкими соціально-психологічними умовами проходження військової служби.

Серед матеріальних чинників, що потребують правового вдосконалення:

  • низька привабливість грошового забезпечення військовослужбовців у порівнянні з іншими можливостями для працевлаштування, доступними для економічно активної верстви населення, до якої слід віднести категорію військовослужбовців;
  • низький рівень житлового забезпечення;
  • недосконалість пенсійного забезпечення.

грошове забезпечення

Щодо психологічних чинників, нещодавно повідомлялось щодо врегулювання Міністерством оборони порядку надання військовим відпочинку за виконання обов'язків служби у вихідні, святкові та неробочі дні.


Читайте Ukrainian Military Pages у Telegram, Twitter та Facebook