Спецтехноекспорт поставив до армії 50 бойових машин піхоти

Спецтехноекспорт поставив до армії 50 БМП

Протягом минулого року ДП «Спецтехноекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром», поставив до України п’ятдесят БМП-1, дефіцит яких зберігається у Збройних Силах України.

Про це повідомляє прес-служба ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт».

Поставлені бойові машини не були раніше в експлуатації та зберігалися на потужностях ліцензійних підприємств Європейського Союзу. Протягом 2017-2018 років ці БМП-1 пройшли повний капітальний ремонт із заміною необхідних вузлів та агрегатів, відповідно до технічних умов ремонтних заводів ЄС.


Доповнення: Вже в серпні 2020 року стало відомо, що насправді польська компанія Wtórplast S.A. поставила Укрспецекспорту лише два десятки «чеських» БМП-1, ще 26 машин вдалось примусово вилучити через суд, вони прибули в Україну у вересні 2020 року. Крім того Господарський суд м. Києва стягнув з одного з дочірнього підприємства Укрспецекспорта 909 тис грн штрафу за не поставку іноземної військової техніки Міністерству оборони.


Спецтехноекспорт поставив до армії 50 нових БМП

Перші отримані БМП українські військові показали в квітні 2018 року. Остання партія бронемашин піхоти за контрактом була доставлена в Україну у грудні 2018 року: всі бронемашини поставлені вчасно, претензії по комплектності та якості відсутні.

Станом на сьогодні, бронемашини вже експлуатуються військовими частинами ЗСУ.

Ukrainian Military Pages Спецтехноекспорт поставив до армії 50 нових БМП
Фото: Dylan Malyasov / Defence Blog

Відео перевірки і випробувань БМП-1 на українських полігонах для приймання їх у війська:

Постачання «Спецтехноекспортом» БМП-1 в Україну поки що є єдиним прикладом повного та успішного виконання контракту на поставку в Україну крупної військової бронетехніки з ЄС. Через політичні обставини, більшість компаній, що мають в наявності такі бронемашини, не можуть отримати експортні ліцензії для відправлення БМП в Україну.

Читати також: Німеччина заблокувала спільну з Україною розробку ЗРК

Дану поставку військової техніки здійснено в інтересах Міністерства оборони України в рамках державного оборонного замовлення.

На жаль, відповідно до умов державного контракту з МОУ, вартість поставлених БМП не може бути нами розголошена, зазначає прес-служба компанії. Водночас, повідомляє компанія, пропозиція «Спецтехноекспорту» була найнижчою з поміж пропозицій як інших імпортерів, так і вітчизняних постачальників.

Ціна на одну БМП-1, після капітального ремонту та з «нульовим пробігом», поставлену нашим підприємством з Європейського Союзу, прирівнюється до витрат Міністерства оборони України лише на ремонт однієї власної бронемашини.

Спецтехноекспорт поставив до армії 50 нових БМП

У компанії також повідомляють, що, у 2018 році Спецтехноекспорт уклав 148 нових контрактів із 30 країнами світу на рекордну за останні 5 років суму 282,5 млн дол. При цьому, підприємство виконало контрактів на суму 152,6 млн дол, що на 27% більше за 2017 рік.