Надходження і втрати військової авіації – підсумки 2019 року

Автор: Андрій Шинко
військової авіації – підсумки 2019 року

Підсумки надходження та втрати пілотованих літальних апаратів авіаційної складової сектору оборони та безпеки України за 2019 рік за версією Ukrainian Military Pages.

До огляду долучена лише інформація, що висвітлювалася у відритих (насамперед офіційних) джерелах, тому всі кількісні оцінки слід розуміти як «щонайменше». За наявною інформацію за рік не надійшло жодного нового літака чи гелікоптеру: Повітряні Сили та авіація ВМСУ отримували відремонтовані (відновлені) та у деяких випадках модернізовані літальні апарати, що вже перебували на озброєнні чи зберіганні, структури МВС (Національна гвардія та ДСНС) отримали придбані за кордоном гелікоптери, що також були у вжитку та були капітально відремонтовані перед продажем.


Повітряні Сили і армійська авіація Сухопутних військ:

Крім того Повітряні Сили та Сухопутні війська Збройних Сил України отримали велику кількість безпілотних авіаційних комплексів різного призначення. Зокрема 383-й полк дистанційно-керованих літальних апаратів Повітряних Сил отримав турецькі ударні БпАК Bayraktar TB2.

Також Україна активно придивлялась до бразильських турбогвинтових навчально-бойових літаків (легких штурмовиків) Embraer A-29/EMB-314 «Super Tucano», був названий гелікоптер який у Міноборони бачать як заміну радянським Ми-24 – McDonnell Douglas AH-64 «Apache», а також можливий перспективний винищувач – General Dynamics F-16 «Fighting Falcon».

Втрати:
  • 2 багатоцільові гелікоптери Ми-2МСБ (28.03.19 203 набр, 16.08.19 16 обраа)
  • 1 гелікоптер Ми-8 (29.05.19 16 обраа, 4 військових загинули)
  • 1 навчально-тренувальний літак L-39 (02.07.19 203 набр)


Військово-Морські Сили:


Національна гвардія:


Державна служба з надзвичайних ситуацій:

Нагадаємо, що у 2018 році, за офіційною інформацією Укроборонпрома, Збройним Силам України передали близько 50 літаків та гелікоптерів. Водночас у Білій книзі ЗСУ повідомляється про закупівлю 14 літаків, 16 гелікоптерів та 75 безпілотних комплексів.


Скільки військової техніки отримали ЗСУ і що закуповує Нацгвардія »»

Демонстраційне фото © Андрій Ракул