«Кентаври» стріляли ракетами по береговим цілям (ВІДЕО)

Кентаври стріляли ракетами по береговим цілям

Перші десантно-штурмові катери проєкту 58503 «Кентавр-ЛК» в ході чергового етапу ходових випробувань стріляли з реактивних систем залпового вогню некерованими ракетами С-8.

Нагадаємо, що перші два катери «Кентавр-ЛК» – L450 «Станіслав» та L451 «Малин» були закладені в 2016 році та спущені на воду 14 і 20 вересня 2018 року). Восени 2019 року повідомлялось, що катери завершили заводські випробування та повинні були перейти до державних. А 8 лютого 2019 року, на «Кузні на Рибальському» заклали третій катер.

Завдяки водометам, броньовані десантно-штурмові катери, озброєні чотирма десятками ракет кожний, здатні розганятися до 30 вузлів (заявлялось до 40), провівши дальній та ближній залпи, швидко наблизитись до берега та висадити штурмову групу до 36 чоловік.

Водночас, у жовтні 2019 року заступник начальника штабу Командування ВМС капітан 1-го рангу Андрій Риженко говорячи про попередника «Кентаврів» – малі броньовані артилерійські катери (типу «МБАК») того ж виробника, повідомив, що у ВМС визнали невдалою концепцію бронювання катера – він вийшов важким і дорогим. Схоже, що «Кентаври-ЛК», що ніяк не можуть вийти на заявлену швидкість ходу, мають схожі проблеми.

Нагадаємо, що Міністерство оборони США планує надати Україні 125 мільйонів доларів нової військової допомоги, що включатиме сучасні озброєні патрульні катери Mark VI здатні розганятись до 41 вузла та брати на борт до 18 чоловік.

Також адмірал Ігор Воронченко повідомив у лютому 2020 року, що Військово-Морські Сили ЗС України незабаром планують розпочати будівництво нового неназваного типу катерів вітчизняного проєкту, причому частина агрегатів начебто вже є в металі.