Китайська Skyrizon і DCH втретє звернулися до АМКУ за дозволом на придбання акцій «Мотор Січ»

Китайська Skyrizon і DCH  втретє звернулися до АМКУ за дозволом на придбання акцій Мотор Січ

Група DCH і китайські інвестори, представлені в Україні компанією Skyrizon, втретє подали заявку до Антимонопольного комітету України для одержання дозволу на концентрацію шляхом придбання акцій ПАТ «Мотор Січ».

До цього АМКУ двічі повертав подібні заявки від DCH і Skyrizon без розгляду по суті, повідомляє пресслужба Групи DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського.

Раніше, 4 вересня 2020 р., китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали в Міністерство юстиції України претензійний документ – Notice of Investment Dispute про намір звернутися в міжнародний арбітраж для стягнення з держави Україна збитків розміром $3,5 млрд. До складу робочої групи з доарбітражного врегулювання входить і представник АМКУ.

Нагадаємо, що попередній раунд реорганізації включав подачу в АМКУ спільної заявки Skyrizon і держконцерну ДК «Укроборонпром». Однак керівництво концерну публічно назвало угоду неактуальною, а термін відповідних домовленостей закінчився ще в кінці 2019 року.



Передісторія продажу ПАТ «Мотор Cіч»

Як вже згадувалось, продаж контрольного пакету акції ПАТ «Мотор Січ», яку контролює В’ячеслав Богуслаєв, був заблокований СБУ, яка відкрило кримінальне провадження за статтями 113 (диверсія) та 14 (готування до злочину) та домоглася арешту акцій судом.

Передача контрольного пакету акцій «Мотор Січ» офшорній компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, що пов'язана з Китаєм, розглядалась Антимонопольним комітетом. АМКУ, зокрема, досліджувалось три угоди: придбання китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited акцій компанії Granum Corporation (Панама), акцій компанії Likatron Enterprises Ltd (Кіпр) та акцій компанії Reckoner Investment Holdings Limited (Кіпр), що забезпечує перевищення 50% голосів у їх вищих органах управління. Ці компанії пов'язані з В’ячеславом Богуслаєвим.

Крім того, передачу «Мотор Січі», яка є одним з провідних світових виробників авіадвигунів, під контроль Китаю, намагаються не допустити США, які ведуть з ним торговельну війну. Так, наприкінці вересня 2019 року запорізьку компанію відвідали представники Посольства США та старший радник Пентагону з питань оборони в Україні Дональд Вінтер, а у листопаді засновник приватної військової компанії Blackwater Ерік Прінс.