США розглянуть САУ CAESAR в якості заміни гаубиць M777A2

Автор: Олексій Махно
США розглянуть САУ CAESAR в якості заміни гаубиць M777A2

США розпочали консультації щодо закупівлі самохідних гаубиць для американських військ розміщених у Європі, одним з головних претендентів експерти вважають САУ CAESAR.

Нагадаємо, що влітку Контрактне командування армії США оголосило про заплановану заміну 155-мм буксируваних гаубиць M777A2, виробництва BAE Systems, самохідними системами, що дозволить підвищити мобільність артилерійських підрозділів та скоротити автопарк.

У другому кварталі 2021 року на полігоні Юма, що в Арізоні, мають відбутися порівняльні стрільбові випробування самохідних гаубиць від компаній, що змагатимуться за контракт.

Серед артилерійських систем, які змагатимуться за цей ринок, найбільш перевіреною в боях є французька 155-мм самохідна гаубиця CAESAR (фр. CAmion Equipé d'un Système d'ARtillerie) від компанії Nexter, що експлуатується з кінця 2000-х років та брала участь у військових операціях в Афганістані, Лівані, Малі та Іраку.

США розглянуть САУ CAESAR в якості заміни гаубиць M777A2

САУ CAESAR зі стволом 155-мм/52 може використовувати широкий спектр 155-мм боєприпасів стандарту НАТО (осколково-фугасні, касетні, світлові та димові снаряди), а також «розумні» боєприпаси, такі як протитанковий снаряд BONUS, що вже використовується армією США. Нещодавно також були проведені успішні випробування з боєприпасами M982 Excalibur.

Артсистема оснащена системою управління вогнем, до складу якої входить приймач навігаційної системи NAVSTAR. Також САУ обладнана автоматичною системою подачі снарядів. Максимальна скорострільність – 6 постр/хв. Приводи системи наведення – гідравлічні (основний) і ручний (допоміжний). Шасі може бути виконано у варіантах 6x6 або 8x8.

Також в американців є й своя «Богдана»155-мм самохідна артилерійська установка Brutus, змонтована на модифікованому шасі 5-тонного середнього тактичного автомобіля (FMTV) M1083. Перші фото цієї гаубиці у військах з'явилися восени 2018 року. А у грудні 2018 року 7-а піхотна дивізія армії США продемонструвала її вогневі можливості.

Brutus hotwitzer

Нагадаємо, що Збройні Сили України теж розглядають закупівлю самохідних (колісних) артилерійських систем, проте в нашому випадку ніяких конкурсів не оголошувалось, а просто чиновниками було обрано одну з пропозицій, якою стала 152-мм самохідна гаубиця vz.77 DANA (Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky), у модернізованому варіанті «Дана М2», який запропропонувала чеська компанія Excalibur Army.

Враховуючи непрозорість закупівлі, достовірної інформації про неї мало. Серед імовірних оновлень – система керування воuнем та нове шасі, також повідомляється про можливість у майбутньому перестволити САУ на калібр 155-мм (тут пригадується історія з заміною кольорів ниток шевронів-ідентифікаторів та варіантів розміщення емблем на рукавах українських військових – замість того щоб щось зробити відразу, ми робимо спочатку діаметральне протилежне, потім міняємо, як мало б бути, хоча іноді на цьому просто хтось заробляє).

Читати також:Армія РФ отримала партію модернізованих САУ 2С19М2