Через скрутне становище підприємства суд дозволив ХКБМ розстрочити виплату 6-мільйонного штрафу Міноборони

Автор: Олексій Махно
Через скрутне становище підприємства суд дозволив ХКБМ розстрочити виплату 6-мільйонного штрафу Міноборони

Господарський суд міста Києва дозволив ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування» сплатити штраф Міністерству оборони, в розмірі 6 млн грн, у розстрочку.

Відповідне рішення за Справою № 910/10229/19 суд ухвалив 10 листопада 2020 року.

Штрафні санкції на ХКБМ були накладені рішенням господарського суду міста Києва від 4 грудня 2019 р., яким з держпідприємства стягнуто на користь Міноборони 6 млн грн, а також 267 991,91 грн судового збору на користь Генеральної прокуратури, всього – 6 267 991,91 грн.

Виконання рішення судом вже двічі відстрочувалось – до 15 квітня та 1 листопада 2020 року.

У жовтні 2020 року ХКБМ, що є провідним і координуючим підприємством з розробки бронетанкової техніки в Україні, звернулося в суд із заявою про розстрочку виконання рішення на 12 місяців, посилаючись на скрутне фінансове становище, наявність у нього зобов'язань за іншими рішеннями судів, що унеможливлює одночасне виконання даного рішення.

Станом на 19 жовтня 2020 р. залишок коштів на його рахунках становив 3,9 млн грн, розмір зобов'язань з виплати заробітної плати – 10,7 млн грн, податків до бюджету – 16 млн.

Стягувач та прокурор заперечень проти заяви не висловили.

Суд погодився, що вилучення грошових коштів на виплату штрафних санкцій призведе до дефіциту обігових коштів для закупівлі комплектуючих, що спричинить неможливість виконання державних замовлень, тобто порушить інтереси як боржника, так й інтереси держави, адже підприємство бере участь у посиленні обороноздатності України шляхом здійснення розроблення, виготовлення та поставки військової техніки, в тому числі для Міноборони та Національної Гвардії для проведення операції Об'єднаних сил на сході країни.

Суд вважає, що зазначені обставини істотно перешкоджають виконанню рішення, однак не виключають можливості самостійного виконання боржником рішення суду у даній справі.

Враховуючи наведене, суд зобов'язав боржника сплатити належні на користь Міністерства оборони суми у розмірі 6 млн грн двома платежами по 500 000 грн кожен протягом листопада-грудня 2020 року та п'ятьма платежами по 1 млн грн кожен протягом січня-травня 2021 року.

Нагадаємо, що в 2019 році ХКБМ було зірвано контракт 2016 року на постачання БТР-4 для Збройних Сил України, термін виконання якого було подовжено після особистого втручання Президента Володимира Зеленського. Перші 12 БТР-4Е за цим контрактом надійшли до ЗСУ в грудні 2019 року, фінальні 4 БТРів з 45 замовлених – у серпні 2020 року.

Крім того, у березні 2020 року, Військова прокуратура подала позов до суду щодо стягнення з ХКБМ штрафних санкцій у понад 6,3 млн грн за зрив поставки броньованої техніки на замовлення Національної гвардії.