Десантно-штурмові війська хочуть САУ Dana-M2 і БТР-4МВ1

Десантники хочуть САУ Dana-M2 і БТР-4МВ1

Десантні підрозділи потребують забезпечення засобами надійної розвідки, сучасною бронетехнікою та самохідними гаубицями і мінометами.

Про це заявив командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ генерал-лейтенант Євген Мойсюк під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни», пише АрміяInform

Передусім ідеться про засоби оптико-візуального виявлення, радіотехнічної та радіолокаційної розвідки, забезпечення підрозділів цифровими радіостанціями. І, безумовно, треба здійснити переозброєння десантно-штурмових підрозділів з БТР-80, який є морально застарілою бойовою машиною, на більш сучасний БТР-4МВ1, а також здійснити доукомплектування сучасними рухомими пунктами управління.

Збільшити бойовий потенціал десантно-штурмових військ також можна шляхом переозброєння артилерійських підрозділів тактичного рівня на колісні самохідні артилерійські системи, зокрема такі, як самохідна гаубиця Dana-M2 та самохідні міномети. Наростити бойові спроможності також розраховуємо завдяки інтеграції у підрозділи ДШВ безпілотних авіаційних комплексів та дронів-камікадзе.

Нагадаємо, що чеська 152-мм самохідна гаубиця Dana-M2 нещодавно завершила випробування на Рівненському полігоні ЗС України, під час яких вона пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями.

БТР-4МВ1 – це модифікація БТР-4 з посиленим броньовим захистом, зокрема він отримав нову фронтальну частину та інші конструкційні зміни, які направленні на підвищення живучості та бойової ефективності.

Водночас у БТР-4МВ1 немає V-подібного днища, а саме плоске днище, що не забезпечує достатнього захисту від саморобних вибухових пристроїв та протитанкових мін, днями стало однієї з причин рішення про списання з армії США колісних танків M1128 «Страйкер» (MGS).

ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР та БМП БТР-4МВ1 зберіг певні недоліки базового БТР-4

Крім оновленого захисту БТР-4МВ1 отримав новий оптико-електронний приціл з тепловізором здатним виявляти цілі на відстані близько 5 км, що поєднано з цифровою системою вогню.

Попри переваги над базовою версією БТР-4МВ1 досі не цікавив українських військових. Адже далі заяви 2017 року, щодо бажання підписати контракт від міністра оборони Степана Полтора, справа закупівель БТР-4МВ1 не пішла.

А у лютому 2021 року стало відомо, що ХКБМ отримало від Міноборони завдання розробити нову колісну багатофункціональну платформу (умовно БТР-5), яка має стати основою для майбутнього бронетранспортера, колісної БМП, САУ, ЗРК та інших машин.