В Укроборонпромі сподіваються що США купуватимуть «Дозори» замість «Хаммерів»

Дозори

Сполучені Штати Америки придбали українські бронемашини «Дозор-Б» у рамках контракту з Укрспецекспортом загальною вартістю понад 500 тисяч доларів.

Про це під час робочої наради повідомив заступник генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» з маркетингу та збуту Михайло Морозов, пише «Бабель».

Американці купили в «Укрспецекспорту» «Дозор». Контракт на понад 500 тисяч доларів. Я сподіваюся, що машини їм сподобаються, вони відмовляться від своїх Хаммерів і купуватимуть наші «Дозори»

Сподіваємось, що це такий жарт від посадовця. В іншому випадку розрахунок на купівлю американцями «Дозорів» замість HMMWV (тобто насправді замість JLTV) заставляє серйозно сумніватися в адекватності оборонних посадовців. Хоча, якщо згадати ганебну історію з начебто запланованою локалізацією американських гелікоптерів UH-1 Iroquois без ліцензії компанії виробника Bell Textron, розуміємо, що думати про що і як говорити вони не звикли.

Кількість проданих США машин «Дозор-Б» не повідомляється, проте сума контракту (понад $500 000), що може відповідати ціні двох машин, і фраза «сподіваюся, що машини їм сподобаються», дозволяють припустити, що йдеться саме про дві машини. Хоча звісно може бути, що у згадані 500 тисяч входить й інша техніка або обладнання.

Нагадаємо, що «Дозор-Б» розробили на Харківському конструкторському бюро з машинобудування. Виготовленням корпусу займалися інші підприємства (ЛКМЗ, Завод ім. Малишева, КБТЗ, ЛБТЗ), при цьому серійне виробництво мало відбуватися у Львові. Саме там була виготовлена перша (і поки єдина) партія, яку в 2016 році передали ЗС України.

Дозори

Після поставки першої партії, ЗС України відмовились від закупівлі «Дозор-Б» на користь його польського ліцензійного клона Oncilla 4Х4 L2014-UD. Польські машини Міноборони України купувало у компанії Mista Sp. z o.o. у вигляді машинокомплектів через приватну компанію ТОВ «Науково-виробнича компанія «ВК Система» по 8,3 млн грн (близько $300 000).

Наразі «Дозор-Б» періодично згадують у контексті розробки різноманітних перспективних спецмашин, зокрема самохідного ПТРК та легкої РСЗВ. Крім того, військові заявили, що не купуватимуть «Дозори» поки ті не почнуть плавати.



Також варто згадати й досягнення приватного оборонного сектора на американському ринку озброєнь. Адже у травні стало відомо, і було офіційно підтверджено ПрАТ «АвтоКрАЗ», про отримання трирічного контракту на поставку великовантажної автомобільної техніки КрАЗ та запасних частин в інтересах Контрактного командування армії США.