«Нептун» і «Вільха-М» на експорт

Нептун і Вільха-М на експорт

Уже три іноземні країни зацікавилися українським береговим ракетним комплексом «Нептун», ще три держави хотіли б мати на озброєнні ракетні комплекси «Вільха-М» нашого виробництва.

Про це розповів генеральний конструктор – генеральний директор ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» Олег Коростельов в експрес-інтерв’ю Новинарні.

Зокрема щодо «Нептуна» – тривають перемовини з Республікою Індонезія, що може стати першим закордонним покупцем (минулого року підписано меморандум), крім того, є ще дві країни, переговори з якими, за словами Олега Коростельова, «ще зовсім сирий початок, і про це говорити ще зарано». Які це країни пан Коростельов не сказав.

Кориговані ракети «Вільха-М» для радянського РСЗВ «Смерч» зацікавили Кувейт, Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати.

«Переговори тривають з різною інтенсивністю, але для Еміратів ми вже виготовляємо», – сказав Олег Коростельов.

Про те, що модернізовані системи «Вільха-М» продані за кордон стало відомо ще у квітні цього року, але тоді замовника не називали.

Зазначимо, що в той час, як інші країни замовляють модернізовані ракети, Міністерство оборони України купляє у КБ «Луч» першу, т.зв. «коротку», версію коригованих ракет «Вільха», які мають дальність застосування до 70 км – на рівні не модернізованої РСЗВ «Смерч».


Довідка. З 2015 року за проєктом «Вільха» розроблялось три варіанти 300-мм реактивних боєприпасів, зокрема: «Вільха-Р» – ракета 9М55 до РСЗВ 9К58 «Смерч» з продовженим ресурсом, Р624 «Вільха» – ракета в корпусі 9М55 з новим твердопаливним двигуном, системою коригування на базі GPS та інерційної системи навігації, додатковими газодинамічними двигунами та Р624М «Вільха-М» – повністю нова ракета – нові корпус, двигун, аналогічна до «Вільхи» система коригування та газодинамічних двигунів.