Генералам статут неписаний – частина 4

Генералам статут неписаний  – частина 4

Наша постійна рубрика про генералів, які порушують правила носіння військової форми, сьогодні присвячена бригадному генералу Кирилу Буданову (начальник ГУР), який носить кашкет зі знаками розрізнення генерала армії України.

Увагу на цей факт звернула фахова спільнота на facebook-сторінці українського журналу для колекціонерів військової символіки «Collectsion».

Почалась все з публікації офіційними пресслужбами фото начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони бригадного генерала Кирила Буданова, який демонструє зброю Президенту 7 вересня. На честь Дня воєнної розвідки начальник ГУР у парадній формі з повнорозмірними знаками нагород і золотими «погонами».

Привертає увагу кашкет з гаптованим орнаментом на козирку і гаптованим же ремінцем.

Генералам статут неписаний  – частина 4

Водночас такого предмета, як гаптований ремінець, зразки форми, затверджені наказом Міноборони від 18 липня 2017 року № 370 «Про затвердження Зразків військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців та ліцеїстів військових ліцеїв» не передбачають. Там є лише «позумент» на кашкет (насправді шнур) і лакований ремінець для солдатів та сержантів:


Генералам статут неписаний  – частина 4
Генералам статут неписаний  – частина 4

Зате в у Розділ IV Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення, затверджених наказом МОУ від 20.11.2017 № 606 (зі змінами) читаємо, що на кашкеті «міститься гаптований позумент», однак стосується це лише тих хто має звання генерала армії України:


Генералам статут неписаний  – частина 4

«Ось так «хитро» ГУ РСМЗ виконало забаганку полководців. Тільки от носять тепер той «гаптований позумент» також бригадні генерали, яким він не належить», – пише сторінка журналу «Collectsion».

Справедливості заради – Буданов не єдиний хто клав х.. на статутні правила – за плечима Володимира Зеленського, можна побачити ще двох панів генералів також з гаптованими ремінцями на кашкетах. І навряд вони мають звання «генерал армії України».

Генералам статут неписаний  – частина 4

До речі, кому цікаво, що за ордена та знаки на формі в очільника ГУР на першому фото статті, можуть дізнатись про це на тій же сторінці журналу «Collectsion».

А ми нагадаємо про попередні публікації рубрики:

Генералам статут неписаний – частина 1: Секретар РНБОУ генерал-полковник Михайло Коваль засвітився у військовій формі, яку схоже сам собі й вигадав.

Генералам статут неписаний – частина 2: Про генералів Повітряних Сил ЗСУ, які придумали собі «веселіші» лампаси на радянський манер.

Генералам статут неписаний – частина 3: Вище керівництво нехтує «мазепинками» на користь «нестатутних» головних уборів.