Міноборони погасить борги по виплатам військовим після збільшення бюджету

доповнено
Міноборони заборгувало військовим 1,5 млрд грн

У Міністерстві оборони розповіли чому заборгували 1,5 млрд грн одноразових обов’язкових виплат військовим (оздоровчі, підйомні тощо) і коли військові зможуть отримати ці гроші.

Нагадаємо, що нещодавно стало відомо, що заборгованість Міноборони з обов'язкових виплат військовим становить уже 1,5 млрд грн. При цьому влітку повністю зупинили виплати на оздоровлення. А у військових частинах на фронті фіксуються затримки «бойових» виплат.

У відомстві повідомили, що проблеми виникли через те, що прийнятий Держбюджет на 2021 рік, не врахував додаткову потребу Міноборони у 5,7 млрд. Ці кошти необхідні для здійснення одноразових обов’язкових видів виплат (допомога на оздоровлення (відпускні), виплата за перший контракт, матеріальна допомога), виплати додаткової винагороди «за створення безпечних умов виконання бойових завдань в ООС», яку запровадили з 29 липня 2020 року постановою КМУ № 741 і наказом МО № 330, та інших додаткових виплат військовим передбачених законодавством.

Водночас у Міністерстві оборони повідомили, що щомісячне грошове забезпечення військовослужбовцям ЗСУ у 2021 році виплачується вчасно та у повному обсязі.

Що ж до нестачі грошей на додаткові обов'язкові виплати то у Міноборони зауважують, що ще під час роботи над бюджетом 2021-го року міністерство неодноразово виходило з обґрунтованими пропозиціями щодо необхідності збільшення фінансування Збройних Сил. Також звертають увагу, що попри те, що бюджет МОУ так і не врахував додаткової потреби, завдяки спільній роботі оборонного відомства з Міністерством фінансів протягом року вдавалося знаходити кошти для здійснення найбільш важливих додаткових виплат.

Наразі у Міністерстві оборони вітають ініціативу народних депутатів щодо перегляду бюджету для Міноборони, що дасть можливість якнайшвидше профінансувати всі передбачені законодавством види виплат військовослужбовцям у повному обсязі.

Відповідно одноразові обов’язкові виплати військовослужбовцям ЗСУ будуть здійснені після збільшення у Держбюджеті видатків Міноборони. Коли саме це відбудеться не повідомляється.

Водночас Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сьогодні ж, 10 вересня, у Верховній Раді, під час години запитань до уряду заперечив наявність боргів перед військовими.

Додатково зазначимо, що днями у Міністерстві соціальної політики повідомили, що вже готовий проєкт постанови щодо комплексного вирішення питання грошового забезпечення нинішніх військових та пенсійного забезпечення колишніх. Документ вже погоджено центральними органами виконавчої влади. Наразі він проходить правову експертизу в Міністерстві юстиції

Також у Міноборони триває робото щодо кардинальної зміни системи грошового забезпечення.