Уряд погодив британський кредит для розвитку ВМС України

Уряд погодив британських кредит для розвитку ВМС України

Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо кредитної підтримки розвитку спроможностей ВМС України.

Про це йдеться в урядовому розпорядженні від 28 жовтня 2021 року № 1357-р.

Кредитна угода передбачає реалізацію домовленостей досягнутих між Президентом Україні та Прем'єр-міністром Великобританії, за підсумками яких у жовтні 2020 року було підписано Меморандум про наміри між Міністерствами оборони України та Сполученого Королівства щодо співробітництва з розвитку та підвищення спроможностей ВМС України. Нагадаємо, що від імені України документ підписав міністр оборони Андрій Таран.

Меморандум передбачає залучення для розвитку ВМС України фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

У червні 2021 року в Одесі було підписано, ще один Меморандум, цього разу тристоронній – між урядом Великобританії, Міноборони України та компанією Babcock, яку визначили головним промисловим партнером у Програми підвищення військово-морського потенціалу України (UNCEP). Відомо, що також будуть залучені MBDA, Thale та Royal Haskoning DHV.

Документ передбачає будівництво двох військово-морських баз, реконструкцію українських суднобудівних підприємств, а також спільне проєктування та будівництво кораблів.

Згідно з інформацією доступної з відкритих джерел йдеться про швидкісні ракетні катери (FIAC) типу P50-U, які почнуть будуватимуть на суднобудівному заводі Babcock, продаж двох тральників типу Sandown (HMS Ramsey та HMS Blyth), фрегатну програму (імовірно добудова українського корвета проєкту 58250 або модернізація флагмана) та корабельне озброєння (нещодавно стало відомо, що пропонується морський варіант ракет Brimstone компанії MBDA).