«Нібулон» та OCEA підписали контракт на будівництво п'яти прикордонних кораблів

Нібулон та OCEA підписали контракт на будівництво п'яти прикордонних кораблів

У вівторок, 30 листопада, між французькою суднобудівною компанією OCEA та українською компанією «Нібулон» було підписано контракт на будівництво п'яти 100-тонних кораблів для Держприкордонслужби України. Виробництво буде зосереджено у Миколаєві.

Загалом українські прикордонники отримають 20 катерів FPB 98 MKI, 15 з яких побудують у Франції. На сьогодні у виробництві вже перебуває 10 катерів. Передача першого катеру відбудеться в Одесі. Планується, що його спустять на воду вже 9 грудня. У січні 2022 року екіпаж судна пройде спеціальну перепідготовку із французькими спеціалістами.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки підписанню у 2019 році рамкової міжурядової угоди між Україною та Францією. Загалом вона передбачає кредитування урядом Франції та провідними європейськими банками будівництва французьких кораблів на суму 136,5 млн євро з локалізацією частини виробництва в Україні.

Кожне судно буде оснащене сучасними системами оптико-електронного спостереження, українськими RIB-човнами для оглядових груп прикордонників, а також вітчизняним озброєнням: артилерійською установкою і кулеметами.

Після роботи на українському ринку, ОСЕА вирішила базово комплектувати свої судна українськими надувними човнами марки Brig. Зокрема окрім замовлення МВС України, французька компанія уже обговорює підписання двох великих контрактів на виробництво кораблів у комплекті з українськими човнами.

Нібулон та OCEA підписали контракт на будівництво п'яти прикордонних кораблів

Про катери

FPB 98 MKI – це маневрений патрульний катер з легкого алюмінію довжиною 32 метри, який розвиває швидкість до 30 вузлів із дальністю плавання 1200 морських миль. Катер має малу осадку для плавання на мілководді.

Екіпаж – 13 осіб, автономність від 7 до 10 діб..

Катери будуть використовуватися в охороні державного кордону на воді, для патрулювання та контролю за надводною обстановкою, а також можуть залучатися до пошуково-рятувальних операцій та протидії диверсійно-розвідувальним діям.

Прр «Нібулон»

Суднобудівний завод ТОВ СП «Нібулон» – одне з найбільш технологічних в Україні, яке оснащене сучасним обладнанням. Спеціалізується на повнокомплектному будівництві суден до 140 метрів (виконання всіх робіт власними силами – від різання металопрокату до виготовлення меблів, ізолювальних і фарбувальних робіт, пусконалагодження електрообладнання та обладнання автоматизації, трубопровідних, корпусних, механо-слюсарних робіт і технологічного супроводу), судноремонті та виконує проєктно-конструкторські роботи.

верф Нібулон

Нібулонівська верф є рекордсменом суднобудівної галузі України, так у 2018-19 рр. заводом було спущено на воду 8 суден, у тому числі найбільше за часів незалежності – плавкран проєкту П-140 NIBULON MAX.

Важливим технічним моментом є те, що французькі патрульні катери виготовляються з алюмінієвого сплаву, після розпаду СРСР єдиним підприємством на території України, що мав таку технологію був феодосійський СЗ «Море» у Криму, який у 2014-у році захопила Росія. Тому в ході реалізації контракту, українське підприємство буде освоювати нову технологію.

Нагадаємо, що про плани виходу «Нібулону» на військовий ринок заговорили ще наприкінці 2019 року, коли в суднобудівній програмі на 2019-2022 роки, яка передбачає будівництво п'ятнадцяти суден, з'явився катер, що має корпус, характерний для військового корабля.