За «кошти Януковича» збудовано черговий гуртожиток

За «кошти Януковича» збудовано черговий гуртожиток

У Збройних Силах України заселено черговий солдатський гуртожиток підвищеного комфорту – цього разу у Білій Церкві для 72-ї механізованої бригади імені Чорних Запорожців.

За «кошти Януковича» збудовано черговий гуртожиток За «кошти Януковича» збудовано черговий гуртожиток

Гуртожиток збудовано за типовим проектом – це двоповерхова будівля блочного типу, розрахована на 125 осіб по 5 чоловік у кімнаті, у блоці передбачений свій душ та санітарний вузол, на кожному поверсі обладнана кухня та пральня з автоматичними пральними машинами. Також передбачене автономне опалення. Ще три гуртожитки тут будуть здані незабаром.

За «кошти Януковича» збудовано черговий гуртожиток

Загалом вже збудовано або завершується будівництво 184-х гуртожитків цього типу. Наймасштабніший проект за всю історію ЗСУ був ініційований Президентом України Петром Порошенком, за рахунок конфіскованих т.зв «грошей Януковича» – у 2017 році з 1,42 млрд дол, що було повернуто державі, 4 млрд грн було виділено на потреби Міністерства оборони, частина їх також пішла на закупівлю і виробництво озброєння та боєприпасів.

Перший гуртожиток було заселено 6 грудня минулого року у 184-му навчальному центрі, що у Старичах, зараз там вже 500 військових отримали комфортне житло.

У ЗСУ заселено перший гуртожиток нового зразка У ЗСУ заселено перший гуртожиток нового зразка У ЗСУ заселено перший гуртожиток нового зразка У ЗСУ заселено перший гуртожиток нового зразка

Крім цих 184-х гуртожитків, які дадуть можливість забезпечити житлом 23 000 військових, у гуртожитки також перебудовуються вже наявні або отримані будівлі. Так, нещодавно, у Одесі був заселений гуртожиток для контрактників розрахований наа 350 осіб.

На черзі наступний етап – початок будівництва багатоквартирних будинків для сержантського складу (на 54 квартири-студіо) та офіцерів (1-3х кімнатні квартири). Усе це є частиною проекту створення нової інфраструктури штатно-посадового житла у гарнізонах.

Як у випадку із солдатськими гуртожитками, для офіцерів також добудовують вже наявні у гарнізонах будівлі, так звані «довгобуди». Наприкінці грудня, на Харківщині, штатно-посадове житло у двох новобудовах отримали 80 офіцерів 92-ї мехінізованої бригади, а восени цього року буде вводиться ще один будинок. З урахуванням будівництва гуртожитків, 92-а бригада має всі шанси стати першою у ЗСУ бригадою забезпеченою житлом на 100%.