Під Одесою заселено чергову казарму нового зразку

Під Одесою заселено чергову казарму нового зразку

У Білгород-Дністровському, що на Одещині, урочисто відкрили нову казарму поліпшеного планування, де житимуть 125 солдатів контрактної служби однієї з артилерійських частин.

— Введення в експлуатацію даної казарми дозволить розмістити в комфортних умовах 125 військовослужбовців та повністю вирішити питання забезпечення службовим житлом контрактників військової частини, які поки що не створили власних родин, – зазначив командувач військ оперативного командування «Південь» генерал-майор Ігор Палагнюк.

Казарма збудована за типовим проектом, поділена на двокімнатні блоки, у яких є власна душова кімната та туалет. Також, на кожному поверсі є кухня та спеціалізовані побутові кімнати із пральними машинами, сушарками, місцями для прасування одягу тощо.

Начальник Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління полковник Володимир Баранецький, поінформував, що військові у цій казармі, знаходяться на повному комунальному забезпеченні та не сплачуватимуть за проживання та комунальні послуги. А невдовзі буде укладений договір з клінінговою компанією, яка візьме на себе обслуговування будинку. Тобто прибиранням, ремонтом сантехніки тощо солдати не займатимуться.

нова казарма Білгород-Дністровський нова казарма Білгород-Дністровський
нова казарма Білгород-Дністровський нова казарма Білгород-Дністровський

Нагадаємо, що наймасштабніший за історію ЗСУ проєкт будівництва був ініційований п'ятим Президентом Петром Порошенком, за рахунок конфіскованих т.зв «грошей Януковича» – у 2017 році з 1,42 млрд дол, що було повернуто державі, 4 млрд грн було виділено на потреби Міноборони, частина їх також пішла на закупівлю і виробництво озброєння та боєприпасів.

За офіційними даними військового відомства у 2018 році було здано в експлуатацію 19 казарм поліпшеного планування, ще кілька було заселено вже цього року. Зокрема у травні заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко повідомив, що вже понад 3000 військових заселилися у 25 нових казарм.

Достеменно відомо про наступні казарми:

  • 4 казарми на 500 осіб у Старичах та 2 на 250 осіб у Бродах у Львівщині;
  • 1 казарма на 125 ліжко-місць в Івано-Франківській області;
  • 2 казарми на 250 осіб у селищі міського типу Кайдаки Дніпропетровської області.;
  • 4 казарми на 500 осіб у Київській області (Біла Церква);
  • 3 казарми на 375 осіб у Конотопі Сумській області;
  • 4 казарми на 500 осіб на Житомирщині.

Крім того перебували на завершальній стадії, та могли також вже заселитися чотири казарми королівської піхоти у Яворові, три казарми для артилеристів на Тернопільщині, а також казарми для мотопіхоти у Глухові та Стецьківці на Сумщині.