В ДПСУ буде менше генералів – зараз удвічі більше ніж у ЗСУ

Державна прикордонна служба

Реформа прикордонної служби зменшить кількість осіб, які не беруть участі в охороні кордону, зокрема генералів стане менше у рази, при цьому загальна чисельність не зміниться.

Про це очільник ДПСУ полковник Сергій Дейнеко розповів в інтерв'ю BBC News Україна.

Сергій Дейнеко розповів, що у Держприкордонслужбі забагато посад керівної ланки та має місце «повна невідповідність між підрозділами охорони кордону і тими, хто сидить в теплих кабінетах тут, на Володимирській, в Адміністрації ДПСУ, та у різного роду головних центрах».

У нас є вже 8 регіональних управлінь – це структура, яка безпосередньої участі в охороні кордону не бере, а відтягує великий ресурс матеріально-технічного забезпечення. Якщо 90% з тих, хто служить там, одного дня просто не прийдуть на роботу, то ніхто не помітить, що щось відбулося. Тобто вони ніяк не впливають на стан охорони державного кордону.

Нагадаємо, що за останні роки у прикордонній службі були створені нові регіональні управління: у 2017 – Донецько-Луганське, у 2018 – Морської охорони та у 2019 – Центральне, а навчальний центр «Оршанець», став «головним центром».

На питання чи створювалися ці посади для того, аби певні люди отримали генеральські погони, Сергій Дейнеко відповів, що у Держприкордонслужбі на даний момент 54 генеральські посади.

У нас штатна чисельність - біля 43 тисяч. Тобто на тисячу людей у нас один генерал. Це ненормально. А по штату їх може бути 54

Відповідно у відсотковому відношенні чисельність генералів в ДПСУ в два рази більше ніж у Збройних Силах України – 0,13% генеральских посад (54) від загальної чисельності (43000), проти 0,6% у ЗСУ (150 від 250 тис.) та відповідно 0,8% проти 0,4%, якщо рахувати тільки генералів, що є на службі, або 1 генерал на 800 прикордонників проти 1 генерала на 1700 армійців (34 у ДПСУ проти 112 у ЗСУ, згідно інформації Міноборони станом на травень 2019 р.).

Плани, як триватиме реформування, очільник відомства не розкрив: «..оскільки багато хто хоче їх почути, Нехай це буде сюрпризом. Людей, які не беруть участі в охороні кордону, стане менше, кардинально менше, генералів стане менше в рази».

При цьому, за його словами, загальна чисельність скорочуватися не буде. Всі посади, які будуть вивільнені, будуть спрямовані на підрозділи, які безпосередньо охороняють державний кордон.

Державна прикордонна служба

Також він вважає, що служба не повинна комплектуватися строковиками, але на даний момент це вимушена практика, тому, що невідповідність у грошовому забезпеченні призвела до того, що виник відтік кадрів.

Кого половник вважає винуватим, що у відомстві, яке входить до структури Міністерства внутрішніх справ, найменше грошове забезпечення й велика плинність кадрів, він розповів у інший частині інтерв'ю.

Нагадаємо, що керівництво ДПСУ на початку року прийняло рішення направити всіх контрактніків, що залишились, на пункти пропуску, а кордон охороняти силами солдат строкової служби, для чого було збільшено призов, але набрати потрібну кількість призовників теж не вдалося, хоча всі й доповіли про виконання плану призову на 100%.