Поки інші країни збільшують армії та витрати на оборону через російську загрозу ... Україна зменшує й перше й друге

країни збільшують армії та витрати на оборону через російську загрозу

Поки Україна зменшує оборонний бюджет та скорочує чисельність армії, інші країни регіону навпаки оголошують про зростання оборонних витрат через російську загрозу та збільшують свої збройні сили, а деякі повертаються й до загального військового обов'язку (призову).

Так, на тлі зростання регіональної напруженості Уряд Швеції пропонує на 40% збільшити бюджет оборони на 2021-2025 роки, про що повідомляє агентство Associated Press з посиланням на шведського міністра оборони Петера Гультквіста.

Причина такого збільшення витрат – «поступове погіршення» регіональної безпеки та «наслідки дій Росії». «Це стане найзначнішим нарощенням оборонних можливостей країни за останні 70 років. Не можна відкидати можливість збройної агресії проти Швеції», – наголосив Гультквіст.

План передбачає виділення додаткових $3,1 млрд (нині оборонний бюджет складає 1,1% ВВП).

Через російську агресію проти України та загрозу її поширення, в 2017 році Швеція відновила загальну військову повинність скасовану в 2010 році, та розпочала посилення обороноздатності на Балтийському морі. Зокрема розмістила військовий підрозділ на острові Готланд.

Вчергове збільшити оборонний бюджет планує й Норвегія. Згідно з бюджетною пропозицією на норвезьку армію у 2021 році планується витрати приблизно 61 мільярд норвезьких крон, що на 4,1%. більше бюджету цього року.

Крім того у Норвегії розглядають можливе збільшення чисельності армії, адже раніше командувач оперативного командування Збройних сил генерал-лейтенант Руне Якобсен заявив, що норвезькі збройні сили не зможуть забезпечити захист своєї країни. Чисельності та оснащеності армії недостатньо для того, щоб протриматися до приходу союзників.

Нагадаємо, що майже вдвічі – до 200 тисяч, планує збільшити свої Збройні сили Польща. На 25% за п'ять наступних років має намір збільшити армію Литва, яка також у 2015 році поновила призов на військову службу, що був припинений у 2008 році.

Латвія найближчим роками планує збільшити майже на 30% кількість регулярних військ та добровільної Національної гвардії (Земессардзе), що виконує функції територіально оборони.

Вже другий рік поспіль, значно збільшує витрати на оборону Угорщина – у планах на 2021 рік згадується 30% збільшення до 778 млрд форинтів (приблизно 2,2 млрд євро), передбачається виділення значних коштів на переозброєння армії сучасною технікою.

Загалом всі згадані та інші країни регіону також активно посилюють свої армії новим озброєнням і технікою. Зокрема Чехія, Болгарія, Румунія, Естонія, Фінляндія та Туреччина.

Збройні Сили України ж опинилися в ситуації, коли замінювати доведеться ледь не все і одразу.

Читати також: Нова Зимова війна: Якщо Росія нападе на Фінляндію у 2020-х