США схвалили продаж Єгипту системи висвітлення надводної обстановки

США схвалили продаж Єгипту системи висвітлення надводної обстановки

Держдеп США погодив можливий продаж Єгипту системи висвітлення надводної обстановки, що включає стаціонарні та мобільні засоби спостереження, за 417 млн дол.

Про це 1 жовтня повідомило Агентство Міністерства оборони США з питань співробітництва в галузі безпеки (DSCA), яке також поінформувало про це Конгрес.

Схвалений запит включає багатоабонентські стаціонарні і мобільні радіолокаційні станції спостереження, електрооптичні / інфрачервоні датчики (стаціонарні, мобільні та бортові), комплекси радіозв'язку, гібридні системи енергоживлення, систему автоматичної ідентифікації та інші системи і супутні елементи матеріально-технічного та програмного забезпечення.

Обладнання включає: 34 інтегровані нерухомі вежі з допоміжним обладнанням; 28 веж зв'язку; 12 релейних веж; 6 оперативних залів для військово-морської бази, 2 регіональні оперативні центри та 1 центр стратегічних операцій, усі із допоміжним обладнанням; системи захисту, зокрема інтелектуальну систему виявлення мережевих атак; а також 12 БПЛА вертикального зльоту з 6 наземними станціями; 14 мобільних транспортних засобів морського спостереження та 3 інтегровані платформи Aerostat ISR із допоміжним обладнанням.

США схвалили продаж Єгипту системи висвітлення надводної обстановки

Орієнтовна загальна вартість програми складає 417 мільйонів доларів.

Повідомляється, що запропонований продаж підтримає зовнішню політику та національну безпеку Сполучених Штатів, сприяючи покращенню безпеки країни, що є важливим стратегічним партнером на Близькому Сході.

Єгипет має намір використовувати систему висвітлення надводної обстановки, для забезпечення власних збройних сил інформацією про ситуацію в режимі реального часу, для захисту морських кордонів, природних ресурсів та портів.

Основним підрядником буде компанія Advanced Technology Systems Company (ATSC).

Повідомлення про потенційний продаж вимагається американським законодавством і не означає, що угода вже відбулась чи обов'язково відбудеться.

Нагадаємо, що Україна також вже кілька років намагається створити системи висвітлення надводної обстановки Чорного та Азовського морів в інтересах Збройних Сил та Держприкордонслужби, і вже навіть встигла вляпатися у чергову історію.

Зокрема наразі правоохоронці розслідують нанесення збитків державі на 6,8 млн дол. через закупівлю підвісної системи раннього виявлення TT-RF30-I-R у американської компанії «Аерос» (Worldwide Aeros Corporation). Відповідний меморандум був підписаний у січні 2016 року, а у лютому отримана перша станція, яка була введена в експлуатацію у Маріуполі в грудні того ж року. Але подальших закупівель цих станцій не здійснювалось, а маріупольська станція тривалий час ремонтувалася.

Водночас у компанії відкидають всі звинувачення та стверджують, що справжньою причиною несправностей є недбалість та неправильне поводження з обладнанням з боку прикордонників та порадили укласти договір з ними або іншою кваліфікованою компанією, для проведення навчання з технічного обслуговування та підбору персоналу.

Зазначимо, що також компанія «Аерос» планувала організувати в Україні, спільно «Укроборонсервісом», виробництво автоматичних карабінів M4 – WAC-47