Чим обіцяли озброїти територіальну оборону України?

Автор: Андрій Шинко
Чим обіцяли озброїти територіальну оборону України?

Днями командувач Сухопутних військ заявив, що модернізованими НВО «Практика» БТР-60М у перспективі можуть озброїти бригади територіальної оборони. Це не перша подібна обіцянка, й ми вирішили згадати, чим ще обіцяли озброїти тероборону.

Ще до появи бригад територіальної оборони, створені наприкінці 2014 року при районних військкоматах загони оборони (ЗгО), які не передбачали кадрових військових і мали повністю формуватись мобілізованими, і номінально за штатом мали лише протитанкові гранатомети РПГ-7 та стрілецьке озброєння (АК, ПМ). При чому згодом зі штату прибрали і РПГ-7.

Ці загони в 2018 році будуть ліквідовані під час формування бригад територіальної оборони.

загін оборони

Водночас стрілецькі батальйони, яких передбачено по одному на область і які пережили створення бригад тероборони, мають наступне штатне озброєння: зенітні установки ЗУ-23-2, 82-мм міномети 2Б9 «Васильок», також гранатомети РПГ-7 та стрілецьке озброєння.

стрілецький батальйон ТрО

У 2018 році «паперові» загони оборони, яких мало бути від 2 до 5 у кожному адміністративному районі були ліквідовані. Натомість створили 25 окремих бригад територіальної оборони, які в мирний час кадровані, тобто утримуються з мінімальною кількістю особового складу.

Штатна структура бригад територіальної оборони (ТрО) базується на штатах радянських мотопіхотних бригад на автомобілях, які також були кадровані та мали розгортатися на воєнний час. Бригади ТрО складаються з шести батальйонів та окремих підрозділів:

  • управління (штаб, служби);
  • 6 окремих батальйонів (по 4 роти);
  • рота вогневої підтримки (кулеметний, протитанковий і зенітно-ракетний взводи);
  • рота контрдиверсійної боротьби (3 взводи, снайперське і кулеметне відділення);
  • мінометна батарея (2 взводи);
  • інженерно-саперна рота;
  • польовий вузол зв'язку;
  • рота матеріального забезпечення (МТЗ);
  • комендантська рота;
  • медичний пункт;
  • клуб.

Батальйони окрім чотирьох рот, включають взводи: розвідувальний, протитанковий, кулеметний, інженерно-саперний, зв'язку, МТЗ, а також медичний пункт.

Штатне озброєння: всі ті ж ЗСУ-23-2, 60 і 82-мм міномети, ПЗРК, протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) 9П151 «Метис», гранатомети та стрілецька зброя. При цьому озброїти бригади протитанковим озброєнням і 60-мм мінометами вітчизняного виробництва планували протягом двох років – до 2020 р. – у міру їх виготовлення промисловістю.

З цікавого – станкові кулемети 56П421 «Максим» у кулеметних взводах рот вогневої підтримки.

Чим обіцяли озброїти територіальну оборону України?

А далі військові очільники періодично робили заяви та анонси щодо змін в озброєнні територіалів. Згадаємо, що ж саме обіцяли.

Наприкінці 2018 року, тодішній командувач Сухопутних військ генерал-полковник Сергій Попко на науково-практичній конференції «Застосування Сухопутних військ ЗСУ у конфліктах сучасності», яка відбулася у Львові 15 листопада, повідомив, що вилучені з бойових військових частин ПТРК «Метис» планується передати бригадам ТрО. Крім того, бригадам передбачено постачання 60-мм мінометів, що значно підвищить їх потенціал.

В 2020 році в структурі Командування Сухопутних військ ЗС України створили Командування територіальної оборони і у територіалів з'явився свій генерал.

У грудні 2020 року Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак в інтерв'ю Апострофу поділився планами регулярних Збройних Сил позбутися причіпної артилерії, яку на його думку треба передати територіальній обороні.

Зауважимо, що на озброєні ЗСУ перебувають буксирувані гармати та гаубиці: 100-мм протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра», 122-мм гаубиці Д-30, 152-мм гармати-гаубиці Д-20, 152-мм гармати 2А36 «Гіацинт-Б» та 152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б».

Чим обіцяли озброїти територіальну оборону України?

А днями, ще одну заяву зробив командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський, який був присутній на заводських ходових випробуваннях дослідних БТР «Отаман» та БТР-60М у «Десні». Він відмітив, що БТР-60М, який є глибокою модернізацією БТР-60 та дає можливість у короткі терміни отримати відносно недорогу бронемашину, може посилити підрозділи охорони, а в перспективі – бригади територіальної оборони.

Модернізація БТР-60 до рівня БТР-60М полягає у заміні «спарки» двох двигунів по 90 к.с. на один 320-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини, при збереженні існуючої підвіски. Рівень бронювання при цьому зростає з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додається захист від 6-кг фугасів.

Зауважимо, що на сьогодні територіальна оборона комплектується переважно мобілізаційною автомобільною технікою, яку вилучатимуть у власників під час оголошення мобілізації.

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М

Двигун на БТР-60М розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

Військові протестували БТР Отаман та БТР-60М