Одеському авіазаводу дозволили військовий експорт/імпорт

доповнено 22.04.21
bell

Кабінет Міністрів України надав право Одеському авіазаводу здійснювати експорт власних військових товарів (послуг), а також імпортувати такі товари для потреб виробництва.

Відповідні зміни до Постанови КМУ № 1228 від 12 липня 1999 року «Про надання суб’єктам господарювання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю» ухвалили на урядовому засіданні 21 квітня.

Зокрема ДП «Одеський авіаційний завод» (ОАЗ) отримало право здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва за такими позиціями:

  • ML10.а – бойові «літальні апарати» та «спеціально призначені» до них «компоненти»;
  • ML10.d – авіаційні двигуни, «спеціально призначені для військового використання» чи модифіковані для військового «використання», та «спеціально призначені» до них «компоненти»;
  • ML22.a – «технології», інші ніж зазначені у підпозиції ML22.b, «необхідні» для «розроблення», «виробництва» або «використання» виробів, що підлягають контролю згідно з Списком товарів військового призначення, міжнародні передачі яких підлягають державному контролю.

Та право імпорту товарів військового призначення для потреб власного виробництва:

  • ML10.а – див. вище;
  • ML10.d – див. вище;
  • ML10.g – військові захисні шоломи і захисні маски та «спеціально призначені» для них «компоненти», рятувальні комплекти для екіпажу, що використовуються під час польотів над водною поверхнею, обладнання для забезпечення дихання під тиском в гермокабіні та висотні частково компенсувальні костюми для використання в «літальних апаратах», протиперевантажні костюми, конвертори рідкого кисню, що використовуються для «літальних апаратів» або керованих ракет, катапульти та пристрої для аварійного залишення «літального апарата» екіпажем, що приводяться в дію піропатронами або іншими піротехнічними засобами;
  • ML10.h – парашути, що використовуються особовим складом для скидання вантажів або гальмування «літального апарата» та «спеціально призначені» до них «компоненти»;
  • ML11.a – електронне обладнання, «спеціально призначене для військового використання».

Раніше ОАЗ здійснював зовнішньоекономічну діяльність через спецекспортерів. Нині завод має змогу вести маркетингову роботу самостійно. Повноваження діють до 1 липня 2025 року з автоматичним продовженням ще на 5 років за відсутності застережень у Держекспортконтролю.

Станом на сьогодні експорт та імпорт товарів військового призначення мають право здійснювати 22 підприємства Укроборонпрому.

Одеський авіаційний завод – одне з найстаріших авіаційних підприємств України та Європи, створене у 1911 році. Спеціалізується на ремонті літаків МиГ-21, МиГ-23, МиГ-27, Л-39; модернізації літаків МиГ-21 і Л-39; ремонті агрегатів літаків МиГ-29, Ан-12, Ан-24, Ан-26 і Як-40; ремонті авіаційних двигунів різних марок та їхніх агрегатів; сервісному обслуговуванні; виготовленні запасних частин і навчанні персоналу.

Нагадаємо, що наприкінці лютого гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусєв анонсував збирання на ОАЗ гелікоптерів типу UH-1 Iroquois. У відповідь компанія Bell Textron повідомила, що не надавала Укроборонпрому чи іншим українським компаніям ліцензію на виробництво.

Bell

Але, 11 березня, на засіданні Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, стало відомо, що йдеться про цивільну версію транспортно-пасажирських гелікоптерів середнього класу серії SW 205 і SW 205T, що є ліцензійною продукцією Southwest Florida Aviation Inc.

Партнерами ОАЗ виступають Distar (Чехія), Aviastar Invest Corp. Inc. і Southwest Florida Aviation (США). Проєкт інвестиційний і залучення коштів з держбюджету наразі не передбачається. Водночас за словами представника Aviastar, вже були проведені переговори з Міністерством оборони України, на рівні заступника міністра,

Southwest Florida Aviation Inc. (SWFA) заснована в 1982 році як партнер Bell Helicopter. Отримавши ліцензії компанія почала збирати (відновлювати) гелікоптери під найменуванням SW-205, SW-206, SW-212, що відповідно є модифікаціями Bell 205 (цивільна версія військового UH-1 з одним двигуном), Bell 206 (який став основою для військового Bell OH-58 Kiowa) та Bell 212 (з двома двигунами, військовий варіант – UH-1N).

Aviastar Invest Corp. Inc. (Вілмінгтон, штат Делавер, США), створена у 2015 році та спеціалізується на фінансовому консалтингу, а також експорті-імпорті легкої авіатехніки та продукції агросектора. За даними онлайн платформи Flagma в компанії працює 12 осіб.

Зауважимо, що гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусєв заявив, що для директора одеського підприємства запуск виробництва вертольотів – є одним з головних kpi на цей рік. Якщо він не виконає це завдання і дану обіцянку – будуть прийняті відповідні кадрові рішення.