ЗСУ - 2020: Жоден бойовий підрозділ не буде скорочений

ЗСУ - 2020: Жоден бойовий підрозділ не буде скорочений

У 2020 році очікуються масштабні організаційні зміни у структурі Збройних Сил України, попри це у Генеральному штабі обіцяють, що жоден бойовий підрозділ не буде скорочений.

Редакція Ukrainian Military Pages вирішила узагальнити всю інформацію, що на сьогодні була озвучена керівництвом ЗСУ, щодо планів реорганізації Збройних Сил України на 2020 рік.

У першу чергу реформи торкнуться органів управління різного рівня, які наступного року завершують перехід на J,G,A,N – структури, що притаманні арміям країн-членів НАТО.

Так, до 5 лютого має завершиться реорганізація Генерального штабу (раніше планувалось до кінця 2019 року), в результаті в його структурі будуть створені:

  • Командування об'єднаних сил (переформ. з Об’єднаного оперативного штабу);
  • Командування Сил підтримки (на базі ГУ оперативного забезпечення);
  • Командування Сил логістики (завершиться формування);
  • Командування Медичних сил;
  • Командування Військ зв'язку та кібернетичної безпеки;
  • Управління стратегічних комунікацій.

У структурі Командування Сухопутних військ з'являться:

  • Командування територіальної оборони;
  • Командування логістики.

Логістичні структури також будуть створені й в інших видах, зокрема у Повітряних Силах.

Головне завдання реорганізації – чітке розмежування функцій генерування (новий термін, що включає: розвиток, підготовку, комплектування, забезпечення) та застосування військ (сил). Завдання, що пов’язані з генеруванням, покладуть на командування видів ЗС України. А застосування Збройних Сил стане функцією Командування об’єднаних сил ЗС України.

Генштаб – головний орган військового управління з планування оборони держави, стратегічного планування застосування ЗСУ та всіх сил оборони, планування розвитку ЗСУ, координації і контролю за виконанням завдань у сфері оборони у межах, визначених законодавством.

Окрім того, одночасно з переходом на структуру НАТО відбудеться розмежування посад Головнокомандувача Збройних Сил України та начальника Генерального штабу, які наразі об'єднані. Начальник штабу відповідатиме за планування операцій, підготовку сил і засобів забезпечення, а Головнокомандувач – за застосування Збройних Сил.

Що стосується безпосередньо військ – для відпрацювання перспективної структури у липні 2020 року на базі 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, в порядку експерименту сформують бригадну тактичну групу, що матиме структуру прийняту у НАТО. Протягом дворічного циклу підготовки її постійно залучатимуть до різного роду міжнародних навчань та заходів.

спільні навчання

У підсумку сплановано мати боєздатну та взаємосумісну бригадну тактичну групу, яка відповідатиме натовським стандартам і буде спроможна вести бойові дії в усіх основних видах бою, як на території нашої держави, так і за її межами.

На базі існуючих частин забезпечення планується розгорнути бригади логістики.

Для вдосконалення підготовки військ наступного року у навчальних центрах створять шість шкіл підготовки фахівців. Наразі вже функціонує 12 таких шкіл (загальновійськової підготовки, танкістів, снайперів, операторів ПТРК, мінометників, водолазів та ін.)

У 235-у міжвидовому центрі підготовки військових частин та підрозділів (Ширлан) розпочнеться будівництво комплексу «Бій на урбанізованій місцевості», також продовжать розбудовувати такий комплекс у 184-му навчальному центрі (Старичі), якій в перспективі повинен вирости у невелике навчальне місто. Нарощуватимуть матеріальну базу й інших навчальних центрів.

Також повідомляють про плани з активної розбудови інфраструктури гарнізонів, зокрема, начальником Генерального штабу ухвалено рішення про масштабне будівництво у 2020 році сучасної інфраструктури на місці дислокації чотирьох бригад.

Варто згадати, що паралельно із структурними змінами в органах управління та військових частинах запроваджується нова сержантська вертикаль, а з 30 вересня 2019 року набудуть чинності й нові звання сержантського складу. Також на черзі зміна генеральських звань та зокрема запровадження звання «бригадний генерал».

Нагадаємо, що реформування Збройних Сил України відбувається на підставі Стратегічного оборонного бюлетеня (затверджено у 2016 році), Концепції розвитку сектору безпеки і оборони (2016р.), Державної програми розвитку ЗС України на період до 2020 року (2017р.) та наказу Міністерства оборони про трансформацію системи управління (2019р.).


Читати також:Систему грошового забезпечення кардинально змінять – військові отримуватимуть від 20 до 60 тисяч