Міністр оборони пообіцяв за два-три роки відновити ВМС

Міністр оборони пообців за два-три роки відновити ВМС

Реалізація чинних проєктів дозволить відновити спроможності Військово-Морських Сил України протягом двох-трьох років, – Андрій Таран

Положення Стратегії воєнної безпеки України серед іншого спонукають до збільшення військово-морського потенціалу України для посилення спроможностей оборони України в Азово-Чорноморському регіоні. Про це повідомив міністр оборони Андрій Таран.

З першого дня перебування на посаді Міністра оборони я поставив пріоритет розвитку Військово-Морських Сил України. Реалізація вже закладених проєктів дозволить протягом двох-трьох років значно відновити спроможності ВМС

Нагадаємо, що наразі триває кілька проєктів оновлення корабельного складу ВМСУ, проте практично жоден з них не перейшов на етап практичної реалізації, за винятком програм передачі катерів у рамках американської допомоги.

Зокрема для ВМС планують будувати турецькі корвети типу Ada (цього року на корветну програму мають витратити 3,8 млрд грн) і вісім британських ракетних катерів. Також тривають перемовини про придбання у Сполученого Королівства двох протимінних кораблів.

Крім того, Доктрина Військово-Морських Сил передбачає будівництво, або отримання у рамках допомоги, десантних кораблів різних класів, патрульних кораблів, мінно-тральних кораблів, малих підводних човнів та безекіпажних підводних апаратів, а також нових суден забезпечення. Окремо розглядається питання перепрофілювання недобудованого корвета «Володимир Великий» проєкту 58250 у багатофункціональний фрегат ближньої морської зони.

Водночас, на відміну від всіх вище зазначених проєктів, на сьогодні практично реалізуються програми отримання в рамках американської допомоги колишніх катерів берегової охорони типу «Айленди» (цього року мають надійти чергові три катери, а також озброєння для всіх п'яти), та нових катерів Mark VI, перші два з яких мають бути збудовані до грудня 2022 року.