ХКБМ передало фінальні чотири БТР-4 за контрактом ЗСУ

ХКБМ передало фінальні чотири БТР-4 за контрактом ЗСУ

Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова (ХКБМ) передало Міністерству оборони України останні чотири БТР-4Е – чим виконало контрактні зобов’язання з виготовлення 45 машин для 92-ї механізованої бригади.

Про це повідомляє пресслужба ДК «Укроборонпром».

Вчора, із випередженням графіку, віддали останню партію бронетранспортерів для військових. Усі 45 машин готові та вже передані замовнику. Частина цих нових БТР-4Е прямує на Київ – вони візьмуть участь в урочистостях до Дня незалежності України
– повідомив директор ХКБМ Яків Мормило

Бронетранспортери від ХКБМ укомплектовано кулеметами виробництва київського заводу «Маяк», що є співвиконавцем контракту. Виконання контракту по БТР-4Е фактично відродило виробництво на цьому підприємстві. Проте там досі не можуть повернути все майно.

Таким чином підприємство передало Міністерству оборони всі 45 бронетранспортерів передбачених простроченим контрактом 2016 року, термін виконання якого було подовжено до 31 серпня 2020 року після втручання президента Володимира Зеленського.

Історія постачання бронетранспортерів:

Далі почнуть збирати БТР для Нацгвардії, також у рамках зірваного та простроченого контракту.

Контракт вартістю 220 млн грн укладений у жовтні 2017 року на десять БТР-4Е, які мали бути поставлені ще у серпні 2018 року. Проте, чере недбалі дії попереднього керівництва заводу та власне «Укроборонпрому», до сьогодні НГУ отримала лише два бронетранспортери. Решту ж тепер обіцяють поставити до кінця цього року.