Звільнено заступника міністра оборони, який просував закупівлю чеських САУ «Дана М2»

Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні

Уряд сьогодні звільнив трьох заступників міністра оборони, і якщо з подачі одного все харчування ЗСУ потрапило в руки одній фірмі, інший прославився скандальними закупівлями.

Зокрема звільнено Олександра Миронюка, Ігоря Старобінського та Ігоря Халімона.

Халімона, ще 14 квітня рекомендував звільнити Комітет Верховної Ради через монополізацію харчування ЗСУ – Міноборони віддало 90% контрактів на харчування військових частин ЗС України одній компанії. При цьому на харчування армії виділяється понад 3,6 млрд грн.

Вже колишній заступник міністра оборони Олександр Миронюк, до призначення у Міністерство довгий час займався торгівлю у державному спецекспортері «Прогрес». У Міністерстві він теж очолив напрямок закупівлі озброєння. Часто ці закупівлі привертали скандальну увагу.

Зокрема варто згадати про закупівлю 120-мм мінометів ЕМ-120 у болгарської компанії EMCO, яка не маючи власної виробничої бази, особливо щодо складного виробництва стволів, проводить ремонт і передпродажну підготовку старої техніки. При цьому на момент закупівлі 120-мм міномети трьох вітчизняних виробників завершували державні випробування.

Друга історія придбання через чеську фірму артилерійських боєприпасів 1986-1988 рр. раніше списаних МО Болгарії, які у Міноборони назвали «відновленими», адже снаряди дійсно проходили ремонт – їм міняли вибухові речовини і підривачі. Після розголошення інформації про угоду за рішенням Міністра оборони була призначена службова перевірка.

Ще одна історія – закупівля нової версії САУ «Дана-М2» чеської компанії «Екскалібур», проте зі старою 152-мм гарматою 1970-х років під радянський калібр, снаряди до якої необхідно імпортувати з-за кордону. В той час як ЗСУ мають поступово перейти на натовський калібр у 155-мм. І за дивним збігом обставин – в умовах зупинення майже на два роки фінансування розробки вітчизняної 155-мм САУ «Богдана», яка вже вийшла на етап вогневих випробувань.

За інформацією Excalibur Army кожна Dana М2 Україні коштуватиме близько 1,5 млн дол.

На початку травня цього року перша САУ Dana-M2 завершила функціональні випробування у Збройних Силах України, під час яких пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями. Всього Міноборони планує закупити 26 таких САУ.

Крім того, за час перебування на посаді Олександра Миронюка було фактично провалено державне оборонне замовлення у 2020 і 2021 (укладення контрактів). Звісно в Міноборони під кінець 2020 року скорегували плани та підігнали статистику, показавши 99,5% виконання.

Проте впродовж 2020 року відразу кілька державних оборонних підприємств поскаржилися в уряд на відсутність фінансування у рамках оборонного замовлення Міноборони України.

Зокрема було зупинене замовлення ракет «Вільха», проведення випробувань за темою ДКР «Вільха-М» (3 етап), проведення ДКР за темою «Агат» (ракета Р-27), «Грім»/«Сапсан» (створення ОТРК), «Ковш» (152-мм снаряди), «Камелія» (60-,82-мм міни) та інші. Відповідно за результатами фінансового звіту за 2020 рік Павлоградський хімзавод отримав 156,8 млн грн чистих збитків. Про що ми писали тут »»



Минулого року Міноборони майже припинило замовляти техніку РЕБ. Знизились темпи ремонту та модернізації бойової авіації, відповідно відчутно впали прибутки підприємств, які беруть участь у програмі модернізації українських винищувачів – більш ніж у 10 разів у ДП «Новатор» та на 325% у НТК «Електронприлад», а 410-й завод закінчив рік із мільйонними збитками.

Через відсутність замовлень від Міністерства оборони у першому півріччі 2020 року на 35% впали прибутки Ізюмського приладобудівного заводу.

Не обійшов провал ДОЗ і приватні компанії. Через зменшені обсяги виробництва за державним оборонним замовленням, за підсумками 2020 року падіння чистого прибутку ТОВ «Українська бронетехніка» склало майже 600%. У підсумку – 57,2 млн грн збитків.

І це ми згадали лише кілька компаній.

Водночас не купуючі техніку у вітчизняних виробників, Міноборони закупило польський аналог наших «Дозорів» – 24 бронемашини Oncilla 4Х4 L2014-UD по 8,3 млн грн за одиницю.

Але «вишенькою на торті» мабуть була спроба Міноборони придбати для параду три елітні автівки за 73 млн грн, яку відмовився погоджувати Комітет Верховної Ради з нацбезпеки.

Чи зміняться зі звільненням Олександра Миронюка плани закупівлі озброєння наразі невідомо.